Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Nové traktory prichádzajú s vyšším výkonom

Nové traktory prichádzajú s vyšším výkonom
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Za prvý polrok 2017 bolo do evidencie prihlásených 336 nových traktorov s výkonom nad 50 konských síl. Počet prihlásených traktorov je o 4,6 percenta vyšší, ako to bolo za prvý polrok 2016. Vtedy bolo do evidencie prihlásených 321 traktorov. Oveľa priaznivejšia situácia bola v prvom polroku 2015, keď v evidencii pribudlo až 393 nových traktorov.

Značka:
Trhovou jednotkou je značka Zetor, ktorá na slovenskom trhu umiestnila 80 nových strojov, čo jej zabezpečilo takmer štvrtinový trhový podiel. Dvojka – New Holland si z trhu odkrojila 17,5 percenta a John Deere – 14 percent. Štvrté miesto s 12 percentami prislúcha značke Case. Oproti prvému polroku minulého roka si z prvej štvorky výrazne polepšil New Holland.

Zo strojov, ktorých trhový podiel sa dlhodobo pohybuje pod 10 percent zaznamenala najvýraznejší nárast Kubota. Oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka, dokázala takmer zdvojnásobiť svoj podiel na trhu.

Región:
Z hľadiska produkčných regiónov Trnavského, Nitrianskeho a Bratislavského kraja nie je okres, kde by nebol v I. polroku 2017 prihlásený ani jeden nový traktor.
V Banskobystrickom kraji nebol prihlásený nový stroj v okrese Žarnovica. V Trenčianskom kraji ide o okresy – Bánovce nad Bebravou a Ilava. V Žilinskom kraji to bol okres Bytča. V bývalom Východoslovenskom kraji (Košický a Prešovský kraj) chýba nový stroj len v okrese Bardejov.

Najmenej traktorov sa tradične predáva v Trenčianskom kraji, kde bolo umiestnených len 17 strojov. V Trnavskom a Nitrianskom kraji bolo spoločne prihlásených 122 nových strojov. Je zaujímavé, že od roku 2013 klesol predaj traktorov do týchto dvoch krajov pod 40 percent iba v roku 2016. Dosiahol 37,7 percenta. V prvom polroku 2017 hovoríme o ďalšom poklese a to na 36,3 percenta.

V bývalom Východoslovenskom kraji sa za prvý polrok prihlásilo do evidencie 83 nových strojov, čo je rovnaké číslo ako v Nitrianskom kraji.

Z hľadiska okresov bolo najviac nových traktorov prihlásených v okrese Nové Zámky.

Výkon:
V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka došlo k nárastu výkonu prihlasovaných traktorov. Až 20 percent všetkých strojov boli traktory s výkonom nad 240 konských síl (v prvom polroku 2016 to bolo 13,7 percenta). Výrazne poklesol počet najmenších strojov do 120 konských síl. Pokiaľ pred rokom sme hovorili o podiele 55,7 percenta na celkovom predaji, teraz tvoria len 48,5 percenta z celkového predaja.

Autor článku: AGRION
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments