Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z ekonomiky

Cenová hladina bude tohto roku vyššia, ako vlani

Cenová hladina bude tohto roku vyššia, ako vlani
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Vo štvrtok 20. júla 2017 sa uskutočnila tlačová konferencia Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností a priniesla čiastočné odpovede na otázky predpokladaných úrod, alebo aktuálnych cien rastlinných komodít.

“Medziročne sme na Slovensku zaznamenali zníženie osevných plôch pšenice o takmer desať percent. Výmery poklesli zo 416-tisíc hektárov na aktuálnych 375-tisíc hektárov. Odhadujeme, že priemerná úroda z hektára dosiahne 4,6-ton. Očakávaná produkcia by mala byť 1,7-milióna ton,” hovorí Jozef Rebro, predseda Revíznej komisie ZVKSOS.

V rekordnom roku 2016 dosiahli priemerné úrody pšenice 5,84-ton z hektára a slovenská produkcia bola 2,4-milióna ton.

“Priemerná úroda jačmeňa by podľa našich odhadov mala v roku 2017 dosiahnuť 4,2-ton z hektára. Očakávaná produkcia je pol milióna ton,” predpokladá J. Rebro. 

V minulom roku presiahli priemerné úrody jačmeňa 5-ton z hektára a celková produkcia dosiahla 580-tisíc ton.

“Celková produkcia obilnín by mala v aktuálnom roku dosiahnuť 2,4-milióna ton. V rekordnom minulom roku to bolo 3,1-milióna ton. Aj napriek nižšej úrode prevyšuje výroba obilnín spotrebu o asi 900-tisíc ton,” hovorí Jozef Rebro.

Pri kukurici sa očakáva významný pokles produkcie z minuloročných 1,7 milióna ton na jeden milión ton. Napriek významnému prepadu produkcie by mal rozdiel medzi výrobou a spotrebou kukurice dosiahnuť 180 tisíc ton, v prospech výroby.

“Predpokladáme, že priemerná úroda repky dosiahne 3,02-ton z hektára. Priemerný vlaňajší výnos bola 3,46-ton z hektára. Napriek poklesu úrod je takmer isté, že celková produkcia repky bude vyššia. Dôvodom je nárast osevných plôch zo 124-tisíc hektárov, na aktuálnych 150-tisíc hektárov,” informuje Jozef Rebro.

Za poklesom úrod na Slovensku je najmä výrazný deficit zrážok. V januári padlo len 47-percent zrážok, oproti rovnakému obdobiu minulého roka a vo februári bolo zaznamenaných 36-mm zrážok, čo je oproti februáru 2016 pokles o 73-percent. 

“V marci a apríli bol zaznamenaný vyšší úhrn zrážok, ako v predchádzajúcom roku. Pomohlo to najmä repkám v kvete,” hovorí J. Rebro.

Ďalšie mesiace boli veľmi rôznorodé. Pokiaľ v máji padlo na západnom Slovensku 25-mm zrážok, tak na východnom Slovensku to bolo 92-mm zrážok. Podobná situácia bola aj v júni. Západné Slovensko vykázalo 32-mm a východné Slovensko opäť 92-mm zrážok.

Regionálne rozdiely v úrodách, ale aj v samotnej kvalite produkcie sú preto značné.

“Cenová hladina tohto roku bude vyššia, ako bola v minulom roku. Budúce ceny nepôjdu nižšie, ako sú aktuálne. Ak si pozeráme na dnešnú cenu pšenice na burze MATIF v Paríži, tak sme na tej istej cene, ako pred rokom. Cena sa nám nezvýšila, napriek tomu, že sa hovorí o suchu. Pri kukurici je situácia rovnaká. Nárast sme zaznamenali pri repke a to približne 10 eur za tonu. V mnohých oblastiach, kde hovoríme o ohrození – Austrália, Ukrajina a USA, ešte nezačala žatva. Múdrejší, čo sa týka pohybov cien, budeme koncom augusta, “ uzatvára J. Rebro.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments