Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Žatva po dažďoch pokračuje, farmári rátajú škody

Žatva po dažďoch pokračuje, farmári rátajú škody
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Žatva po zlepšení počasia pokračuje, poľnohospodári rátajú škody spôsobené suchom a poľovnou zverou. Uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

„V 28. týždni pokračovala žatva s prestávkami, ktoré spôsobilo daždivé počasie. Žatva už pokračuje na väčšine územia, s výnimkou vyššie položených lokalít. Južne položené regióny postupne začínajú so zberom slamy a prípravou pôdy pre následné plodiny. Poľnohospodári hovoria o nižších úrodách a nižšej kvalite obilia pre sucho,“ spresnila.

Najvyššie úhrny zrážok boli podľa Holéciovej na Orave, najmenšie v okolí Senca a Topoľčian. Vplyvom zrážok sa zmiernilo sucho na západe Slovenska, ktoré ním najviac trpelo. Veľmi suché podmienky aj naďalej pretrvávajú na veľkej časti Podunajskej nížiny a juhu Záhoria.

„V rámci bratislavského, komárňanského alebo aj senického regiónu žatvu v 28. týždni prerušovali búrky a dážď. Pre slabé zrážky počas celej vegetácie sú klasy malé, zrno drobné. Poľnohospodári v oblasti Bratislavy už začali aj so zberom raže, ovsa a tritikale,“ priblížila.

V Galantskom okrese majú poľnohospodári podľa hovorkyne SPPK nezvyčajne nízke úrody. Na pokles úrody oproti predchádzajúcim dvom rokom malo vplyv enormné sucho bez vlahy. Začiatkom 28. týždňa prišli osviežujúce dažde s veľmi rozdielnym množstvom v rámci okresu, ktoré prerušili zberové práce.

„V nitrianskom regióne v 28. týždni finišoval zber ozimného jačmeňa, pokračoval zber jarného jačmeňa, ale aj pšenice, raže a repky,“ doplnila.

V okrese Bánovce nad Bebravou poľnohospodári už podľa nej skončili zber jačmeňa ozimného a repky.

„Po pozberaných plodinách vykonávajú zber slamy a podmietku. Tieto práce robia aj poľnohospodári v okrese Levice. Ukončenie žatvy predpokladajú v 30. týždni,“ poznamenala.

V okresoch Revúca, Rimavská Sobota a Lučenec pokračovali žatevné práce v 28. týždni vysokým tempom, pozberaných je 33 % výmery jačmeňa ozimného.
V regióne Dolný Kubín alebo Svidník vykonávajú farmári podľa Holéciovej zber a konzervovanie krmovín. V regióne Liptovský Mikuláš (okresy Liptovský Mikuláš, Ružomberok), Poprad, Prešov či Stará Ľubovňa sa žatva v 28. týždni ešte nezačala.

„V regióne Michalovce (okresy Michalovce a Sobrance) už poľnohospodári pozbierali jačmeň, pokračujú v zbere pšenice a repky. Úrody sa zatiaľ rozdielne, závisia od danej lokality a rozloženia zrážok,“ dodala hovorkyňa SPPK.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments