Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

V Spišských Tomášovciach ocenili vidiecke ženy roka 2017

V Spišských Tomášovciach ocenili vidiecke ženy roka 2017
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

V rámci svetového Dňa vidieckych žien sa dnes v Spišských Tomášovciach, okres Spišská Nová Ves, konal v poradí 16. ročník súťaže Vidiecka žena roka – Líderka 2017. Záštitu nad podujatím prevzala europoslankyňa Jana Žitňanská. Organizátori udelili celkom štyri ocenenia v kategóriách žena – aktivistka, politička, podnikateľka a remeselníčka. TASR o tom informovala predsedníčka Vidieckeho parlamentu (VP) na Slovensku Mária Behanovská.

 „Laureátkou ocenenia žena – aktivistka je Valéria Lukáčová, ktorá výrazne podporuje doma a v zahraničí slovenských vinohradníkov a producentov vína. Organizuje a podporuje aktivity slovenských a európskych vinárov, čím významne podporuje rozvoj vidieka na Slovensku. Je aktívna v umeleckej tvorbe so zameraním na révu a víno,“ priblížila prvú z ocenených Behanovská.

Ďalšou, v kategórii politička, je Zuzana Máčeková, ktorá je od roku 2002 starostkou obce Uhrovec a zároveň aj poslankyňa vyššieho územného celku (VÚC) Trenčín a členka Združenia miest a obcí Slovenska. Okrem toho šéfuje neziskovej organizácii Ľudovíta Štúra.

„Anna Kováčiková získala cenu podnikateľka roka, patrí medzi najväčších chovateľov oviec na Slovensku. Je dlhoročnou a veľmi úspešnou predsedníčkou poľnohospodárskeho družstva v Liptovských Revúcach, ktoré pod jej vedením dosiahlo vynikajúce výsledky. Nebojí sa žiadnych prekážok, vie vždy, ako sa dajú problémy riešiť a ako dosiahne to, čo potrebuje. Za svoju činnosť si získala veľké uznanie a autoritu nielen vo svojom okolí, ale aj v celoslovenskom meradle,“ zdôraznila Behanovská.

Ocenenie remeselníčka roka získala Gabriela Molnárová, ktorá vyhotovuje rôzne kreatívne darčeky, aranžuje ich s kvetinami, a tiež aj pečie. Zaznamenáva úspechy v aranžovaní ovocia, kvetín a rôznych výpestkov už niekoľko rokov. 

Od roku 1997 sa každoročne pod záštitou Nadácie „World Women Summit Foundation“ konajú rôzne aktivity, podujatia zamerané na posilnenie postavenia a vzdelania vidieckych žien a pokračujú vo svojom neutíchajúcom úsilí o zlepšenie kvality života žien v komunitách po celom svete.

„Aj preto organizujeme od roku 2002 v rámci osláv Svetového dňa vidieckych žien, ktorý je 15. októbra, toto podujatie a aspoň touto formou odmeňujeme, morálne oceňujeme a podporujeme vidiecke ženy a upozorňujeme na ich výnimočnosť,“ zdôraznila Behanovská s tým, že do súťaže mohla byť nominovaná žena, ktorá svoj voľný čas venuje aktivitám v rôznych oblastiach verejného života a vo svojej komunite je uznávanou osobnosťou.

Udelenie cien sa dnes konalo v rámci konferencie pod názvom Ženy do voza aj do koča. Okrem iného tu diskutovali o uplatnení žien pri rozvoji obcí či regiónov a ich úlohách v komunitnom živote. Behanovská tu zároveň odprezentovala aktivity VP v rámci medzinárodnej spolupráce a tiež úlohy v oblasti vidieckeho cestovného ruchu.

„Týka sa to napr. podpory vidieckej dovolenky formou poukazov, podpory miestnych produktov a remesiel, prílev financií z VÚC na vidiecky turizmus, ale tiež účelového viazania dane z ubytovania na projekty v cestovnom ruchu,“ vymenúva Behanovská s tým, že parlament sa bude okrem toho do roku 2018 snažiť motivovať ľudí na Slovensku k zvýšeniu produkcie i spotreby strukovín.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Jaro
Jaro
11. december 2017 21:38

Samozrejme a tie zeny co robia rukami na druzstve a prinasaju hodnoty nedostali ziadne ocenenie. Len podnikatelky a starostky.