Zadajte hľadaný výraz

  • Inzercia
Komerčné informácie Z domova

Začína sa súťaž o Najkrajší chotár 2018

Začína sa súťaž o Najkrajší chotár 2018
insert_photoautorka - Jaroslav Ostrožovič je na svoje vinice hrdý.

Poľnohospodárstvo nie je len o číslach. Produkcia, úroda, úžitkovosť hospodárskych zvierat, výška podpôr, finančná efektivita… Skôr naopak! Poľnohospodárstvo musí mať človek v srdci. Hospodára totiž laik spozná najskôr podľa toho, ako vyzerá chotár, ktorý obhospodaruje.

Ak vidí, že jeho zvieratá sú zdravé, čisté a spokojné. Jeho dvor uprataný, jeho ľudia robia svoju prácu s láskou a starostlivo. Ak využíva moderné prístupy, ale zachováva regionálne tradície. Okolie jeho podniku je oku lahodiace a atraktívne aj pre turistov a rôzne nepoľnohospodárske činnosti. Ak dokáže ponúknuť kvalitné potraviny a výrobky zo svojej produkcie. Ak dbá aj o životné prostredie a spoločnosť.

A práve takíto dobrí hospodári v našej krajine nás zaujímajú!

Pretože si zaslúžia nielen pochvalu, ale najmä našu vďaku a ocenenie ich tvrdej práce, fantázie a lásky, ktorú dávajú do svojej práce – svojho poslania.

Táto súťaž, ktorú organizuje Klub poľnohospodárskych novinárov (KPN) v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a v partnerstve so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou, bude verejne vyhodnotená v rámci gala večera súťaže TOP AGRO v druhej polovici októbra 2018 a víťazi v každej kategórii získajú aj vecné ocenenia. V roku 2017 si palmu víťazstva v kategórii malých fariem odniesla firma J & J Ostrožovič z Veľkej Tŕne a v kategórii veľkých fariem zase PD Hlohovec.

Do súťaže sa môžu zapojiť fyzické a právnické osoby podnikajúce v poľnohospodárskej prvovýrobe na území Slovenskej republiky.

Vyplňte a zašlite prihlášku podľa inštrukcií do 25.mája 2018. Nájdete ju na stiahnutie na internetových stránkach polnoinfo.sk a topagro.sk. Súťaží sa v dvoch kategóriách – malé farmy (do 500 ha) a veľké farmy (nad 500 ha). Záleží na tom, akú výmeru obhospodarujete.

Organizátori Vám e-mailom oznámia termín návštevy na vašej farme. Prehliadky budú v termíne od 11. júna do 15. júla 2018. Chotáre bude hodnotiť odborná komisia zložená z praktických zástupcov štátnych, mimovládnych a odborných poľnohospodárskych inštitúcií. Najviac v počte 8 ľudí (dve autá).

Najlepšie ak svoju farmu ukážete a predstavíte osobne, prípadne Vami určený zástupca, ktorý môže venovať návšteve hodnotiacej komisie 2 – 3 hodiny počas dňa.

Ak sa rátate medzi dobrých hospodárov, a máte čo ukázať, čím sa pochváliť, chcete sa zviditeľniť, neváhajte a prihláste sa do 18.ročníka súťaže „O najkrajší chotár roka 2018“ čo najskôr!

Autor článku: Soňa Ludvighová - podpredsedníčka KPN
Zdroj obrázku: autorka - Jaroslav Ostrožovič je na svoje vinice hrdý.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Chotárnik
Chotárnik
3. máj 2018 23:05

No to zas vyhodnoďte taký zanedbaný chotár ako minule. Čo družstvo, to chotár, čo chotár, to zanedbané družstvo s rozbitými budovami, cestami, nepokosenými lúkami. Správne píšete: že poľnohospodárstvo musí mať človek v srdci. Ale to môže mať len vtedy, keď to má ako súčasť svojho života, teda keď to má… Celý komentár »

Lada Debnárová
Lada Debnárová
7. máj 2018 8:37

Vážený Chotárnik, ktorý „zanedbaný chotár“ máte konkrétne na mysli? Žiadny z tých, ktoré sme vlani navštívili a hodnotili nebol zanedbaný! Dovoľte mi preto ohradiť sa voči takejto kritike a ešte raz Vás prosím o názov podniku a ….s dovolením aj Vaše ctené meno.