Zadajte hľadaný výraz

  • Inzercia
Komerčné informácie Z ekonomiky

Automat na mlieko ktorého cena nezarmúti

Automat na mlieko ktorého cena nezarmúti
insert_photopoľnoinfo.sk - Automat vzbudil značný záujem aj na výstave Agrokomplex 2009

V období, keď za posledný rok klesli nákupné ceny surového kravského mlieka o viac ako päťdesiat percent, musia poľnohospodári oveľa razantnejšie hľadať možnosti, ako prečkať situáciu s čo najmenšou ujmou. Jedným z možných riešení je predaj surového kravského mlieka priamo z farmy konečnému spotrebiteľovi.

Tu ale najmä väčší výrobcovia tvrdia, že takýto krok by nebol pre ich podnik stabilizujúci faktor. Pri produkcii niekoľkých tisíc, nebodaj desaťtisíc litrov mlieka denne, je predaj niekoľkých desiatok litrov mlieka na priamy konzum slabou náplasťou za nízke nákupné ceny spracovateľov.

Určité riešenie je v predaji mlieka cez automat na surové kravské mlieko. Tieto zariadenia sú ale mnohokrát tak finančne náročné, že uvažovať o ich efektívnosti, by sme pravdepodobne mohli, len ak by boli umiestnené v okresnom meste. Poľnoinfo.sk, ale oslovilo dodávateľa takýchto predajných zariadení, ktorých cena nešokuje, skôr naopak. Ide o výrobok z Maďarska a priamo predajca sa netají tým, že inšpiráciu na toto zariadenie našli vo Švajčiarsku.

„Zoskupenie Thermotechnika Crowncool realizuje svoje podnikateľské aktivity v šiestich štátoch strednej Európy, vrátane spoločnosti Crown Cool Slovakia, s.r.o. sídliacej v Dvoroch nad Žitavou. Najnovším prírastkom vo výrobnom programe je práve chladiaci dávkovač na surové kravské mlieko,“ hovorí Marián Pócs zo spoločnosti dodávajúcej mliečne automaty na náš trh.

Mlieko v tomto automate sa uchováva vo vrecúškach. Každé má objem dvadsať litrov a do automatu ich zmestíte desať. Vrecúška s mliekom sú napojené hadičkami, to znamená, že automat je takmer bezobslužný. Keď sa mlieko v jednom obale minie, automat si začne čerpať obsah z druhého. Čo ocenia najmä prevádzkovatelia mimo sídla svojej spoločnosti je, že automat vám môže poslať SMS o potrebe jeho doplnenia. Vtedy prídete len s vrecúškami naplnenými mliekom.

Všetky ostatné komponenty k automatu, ako plničku, alebo špeciálne obaly na mlieko, spoločnosť poľnohospodárom dodáva. Thermotechnika Crowncool vyrába dva typy automatov. Jeden je na homogenizované a pasterizované, pretože mlieko je vo vrecúškach voľne položené v gastronádobách a surové kravské mlieko by zmenilo konzistenciu.

Druhým typom je automat, na ktorom sa v súčasnosti vychytávajú posledné nedostatky a už o niekoľko dní sa dostane do sériovej výroby. Tu sa police hýbu každých pätnásť minút a tým sa zachováva požadovaná konzistencia aj pri surovom kravskom mlieku.

Cena automatu bez pohyblivých políc, začína pri sume približne 3300 eur. Pri zariadeniach na surové kravské mlieko, je táto cena na úrovni 3900 eur. Modul GSM, ktorý zašle SMS o potrebe doplnenia automatu, stojí niečo málo cez 460. Jednorázové dvadsaťlitrové obaly na mlieko si zaobstaráte presne za jedno euro.
Za prijateľnú cenu dostanete automat, ktorého ekonomickú efektívnosť zabezpečíte aj v menších obciach.

My len pripomíname, že automat z Thermotechniky Crowncool odovzdal včera /v stredu 2. septembra/ do úživania v Dvoroch nad Žitavou aj minister pôdohospodárstva Stanislav Becík. V priebehu niekoľkých dní vám ponúkneme reportáž, ako sa prevádzkovateľovi, Združeniu agropodnikateľov, družstvo, mliečny automat osvedčil.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: poľnoinfo.sk - Automat vzbudil značný záujem aj na výstave Agrokomplex 2009

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
19 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
miroslav
miroslav
9. október 2009 19:53

to čo píšem,myslím úprimne-myslím si,že aspoň 30% populácie na Slovensku okúsilo kravské mlieko,vie o jeho kvalite,veľa ľuďom,akoby prinavráti mladosť-veď si stiahnu smotanu,tvaroh si uvaria,možno aj masielko vzíde a pripomenie im to mladosť či detstvo a poľnohospodárom sa aspoň troška viac dostane tých peniažkov,lebo si myslím,že ľudia akceptujú s ponukou aj… Celý komentár »

soňa źilinská
soňa źilinská
10. november 2009 8:36

Kto vie poradiť kde a ako je možné získať prehľad o rozmiestnených mliečnych automatov, rada by som nakupovala takéto mlieko, ale neviem kde napr. v žiline sa nachádzajú

tomb
tomb
17. január 2010 11:30

dobry den, zatial nejaky prehlad o umiestnení mliecnych automatov neexistuje. Odporucam sledovat spravy-kde sa o spusteni automatu mozete dozvediet. V zilinskom kraji je zatial automat na Orave v obci Nizna, behom mesiaca by mali spustit automat Sklabincania v Martine. Viem o automatoch v Banskej Bystrici. Zilina zatial 0.

Michal
Michal
18. január 2010 13:08

aj v Bytci je jeden

Macka
Macka
20. január 2010 15:10

A kde v Bytci je ten automat, prosim Vas? Dakujem.

RDVratno Hradište pod Vrátnom
RDVratno Hradište pod Vrátnom
6. február 2010 17:47

Na Myjave je tiež automat na mlieko, aj keď nie maďarskej ale talianskej výroby. Je to veľmi dobrá vec, ved kde kúpite kvalitnejšie a lacnejšie mlieko.

Anonym
Anonym
12. marec 2010 21:45

pri knižnici je obchod Koruna, tak hned ako vojdete dovnutra tak tam je …

Anonym
Anonym
16. marec 2010 0:01

Mapu mliecnych automatov najdete vpravom stlpci na tejto stránke pod rubrikou čo píšu iní. Vyzerá to, že zatiaľ je aktuálna.

lolo
lolo
23. marec 2010 19:19

to je daky divny automat. naco mi bude 20 litrov mlieka? to nemozu predavat litrove sklenene flase? a dalsia zahada je, ako sa do toho mini automatu zmesti mlieko pre tolkych ludi? kde to ma nadrz?

Anonym
Anonym
3. apríl 2010 13:49

Kapacita automatu je 10×20 litrových sáčkov čiže 200 litrov! Môže sa denne viackrát napĺňať aj 1000 L za deň záleží že na akom mieste máme umiestnený automat!

Anonym
Anonym
3. apríl 2010 14:08

Otázka je kedy sa Vám vrátia náklady keď taliansky automat vyjde 40 000 Eur a denne predáte 200 L?
(ešte elektrina, voda, …)

kristian.hc
kristian.hc
19. apríl 2010 18:00

Ty si fakt lolo… 20 litrove sacky tam idu.. do automatu od vyrobcu… ty si tankujes do flias, kt. byvaju hned v automate vedla alebo si sam prinesies..

kristian.hc
kristian.hc
19. apríl 2010 18:08

Myslim ze je to super vec.. Ved 3,5% mlieko z tesca zo skatulky je vyrobene tak ze je z mlieka odobraty povodny tuk, na smotanu, maslo a pod. a to „mlieko“ je domiesane rastlinnym tukom tak aby obsah bol 3,5%. Mlieko z automatu nieje takto nicene.. je to origo.. Vsak… Celý komentár »

od Vranova
od Vranova
23. apríl 2010 19:15

Záujem o mlieko z automatu rastie, iste sa vrátia aj náklady.
My vyrábame z tohto mlieka syra skúšame aj jogurty. Neodradila by ma ani cena 70 centov/liter.

lolo
lolo
11. máj 2010 18:33

ale ty pocitas cenu bez flase a cenu v tetrapacku, co je 50% ceny z mlieka. niektore automaty predavaju aj flase sklenene za 40 a PET za 20, prirataj si to k tomu.