Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Žatva na Zemplíne mešká, úrodu očakávajú podpriemernú

O týždeň až desať dní sa kvôli májovým a júnovým dažďom a záplavám oneskoruje žatva na produkčnej Východoslovenskej nížine. Zber obilnín a olejnín bude na Zemplíne veľmi komplikovaný a úrody podľa riaditeľa Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (RPPK) v Trebišove Jána Krucovčina očakávajú farmári v množstve i kvalite podpriemerné.

„Viaceré porasty vôbec nebude možné pozbierať, najmä u repky. Polia sú navyše zaburinené, keďže májové zrážky zabránili chemickej ochrane,“ uviedol Krucovčin.

Niektorí farmári síce už vyšli pokusne do polí a zožali prvé hektáre ozimného jačmeňa a repky, napríklad pri Michaľanoch, ale začiatok hlavnej žatvy závisí od vývoja počasia.

Krucovčin informoval, že v týchto dňoch chodia na obhliadku škôd, spôsobených záplavami, komisie zložené z odborníkov Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho, Pôdohospodárskej platobnej agentúry, Slovenského pozemkového fondu a RPPK. Skontrolovali doteraz približne 120 poľnohospodárskych podnikov.

Zberové plochy Krucovčin nespresnil, pretože mnohé podniky plodiny na jar vôbec nezasiali, napríklad sóju. V podmočených porastoch repky sa vyskytujú na toto vegetačné obdobie, kedy je čas zberu, nezvyčajné javy, keď repka nanovo prerastá a ešte len kvitne.

Po tom, čo sa na rieke Ondava pretrhla hrádza, sú značné plochy s plodinami a hlavne krmovinami stále pod vodou, čo môže negatívne poznačiť aj zásoby krmovín pre chovy hovädzieho dobytka, dodal Krucovčin.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments