Zadajte hľadaný výraz

Z domova

Vysoká efektivita pestovania začína pri morení

Vysoká efektivita pestovania začína pri morení
insert_photo3 x Agrobiosfer, s. r. o.

Čoraz viac a vo veľkom množstve sa využívajú farmárske osivá na osev plôch pšenice a ozimného jačmeňa na jeseň. Obdobná situácia je i pri jačmeni jarnom.

Nižšie stupne množenia majú  však nižší potenciál úrody v porovnaní originálnym osivom vyššieho stupňa a opätovným presievaním farmárskeho osiva sa rapídne znižuje jeho energia klíčenia a následne aj celková úroda.

Výsevom a opakovaným výsevom farmárskeho osiva môže dôjsť k nepravidelnému vzchádzaniu, zlému prezimovaniu, slabšiemu odnožovaniu, čo sa v konečnom dôsledku prejaví aj na celkovej úrode a znížením ziskovosti pestovania.

Nižšia efektívnosť už od klíčenia

Cestou ako v pozitívnej miere ovplyvniť a zlepšiť vlastnosti používaného osiva, či už farmárskeho alebo certifikovaného, je pridávanie biostimulátorov spolu s moridlom pri morení. Prídavok biostimulátorov do morenia je jednou z najekonomickejších a najrentabilnejších aplikácií pri intenzifikácii a zvyšovaní úrod pšenice a ďalších obilnín  (Tab. 1). V našich podmienkach zohráva morenie s prídavkom biostimulátorov veľkú rolu pri všetkých odrodách pšenice, termínoch výsevu i lokalitách. Pri neskorých termínoch výsevu má táto aplikácia význam v rýchlom klíčení a počiatočnom raste, na jar v lepšej regenerácii po zime a podpore odnožovania. Pri výsevoch v rámci agrotechnického termínu je nositeľom silných odnoží, ktoré prinášajú úrodu. Podstatné je však, že dobre zapojený a zakorenený porast na jeseň dáva predpoklad na vysoké a stabilné úrody i v prípade menej priaznivých podmienok v jarnom období.

Klíčenie

Klíčenie osiva pšenice začína v momente, keď semeno dostane správne množstvo vody a teploty. Dôležitú úlohu pri klíčení zohrávajú giberelíny, ktoré podporujú klíčenie a odbúravanie kyseliny abscisovej, ktorá bránila predčasnému vyklíčeniu semena. Vo fáze klíčenia pšenica postupne prerastá pôdou a k dosiahnutiu povrchu pôdy využíva vlastné energetické zásoby resp. živiny, ktoré jej boli dodané pri morení a súčasne s prvými koreňmi čerpá z pôdy vodu.  Pre rozvoj zdravej a mohutnej koreňovej sústavy je z pohľadu výživy veľmi dôležitý fosfor, ktorého obsah v pôdach Slovenska je na viac ako 40 % plôch pod hranicou dobrej zásobenosti.

Počiatočný rast

Po vyklíčení nad povrch pôdy a vytvorení prvej listovej plochy začína prebiehať fotosyntéza. V tomto momente je dôležité vzhľadom na termín sejby a vývoj počasia naštartovať celkový rast, zakorenenie a odnožovanie pšenice.  Práve v tejto rastovej fáze zohrávajú významnú úlohu auxíny a cytokiníny. Auxíny stimulujú rast koreňov a cytokiníny podporujú bunkové delenie a odnožovanie.

Význam biostimulátora pri morení

Používanie biostimulátorov do morenia zohráva významnú úlohu od klíčenia, cez zapojenie porastu až do fázy zberu.

Pri výbere biostimulátora je potrebné si uvedomiť, že rastlina potrebuje na stimuláciu a podporu rastu všetky fytohormóny, ako sú auxíny, cytokiníny i giberelíny a taktiež živiny, ktoré sú základným kameňom každej rastliny. Preto naša spoločnosť Agrobiosfer pripravila pre svojich zákazníkov komplexné riešenie stimulácie a výživy pri morení. Balíček do morenia obsahuje prípravok na báze morských rias s obsahom prírodných fytohormónov (auxíny, cytokiníny, giberelíny), bioaktívnych látok a živinami so zameraním na vysoký obsah fosforu Alga 300++P (2 l/t)a prípravok na prevenciu proti chorobám SoftGuard (1 l/t).  Tento balíček do morenia účinkuje nasledovne:

– Giberelíny v morských riasach aktivujú a urýchľujú klíčenie

– Auxíny v kombinácii s fosforom podporujú rast koreňov

– Podporuje rýchlejšie a rovnomernejšie vzchádzanie

– Cytokiníny podporujú odnožovanie

– Zabezpečuje ľahko prístupné živiny od začiatku rastu

– Zvyšuje odolnosť voči suchu, chladu a zamokreniu

– Podporuje dobré prezimovanie

– SoftGuard pôsobí preventívne proti chorobám

– SoftGuard zvyšuje účinnosť fungicídneho moridla

Tabuľka 1. Výsledky prevádzkového pokusu s pridávaním biostimulátora do morenia pšenice

Pre viac informácií o prebiehajúcich akciách kontaktujte našich obchodných zástupcov a navštívte našu webstránku s e-shopom na www.agrobiosfer.sk.

Autor článku: Ing. Pavol Krempa, Ph.D., Obchodný manažér Agrobiosfer, s. r. o.
Zdroj obrázku: 3 x Agrobiosfer, s. r. o.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments