Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z ekonomiky

Ceny repky narástli za ostatný mesiac o 13 eur

Aktuálny prehľad cien obilnín a olejnín na Slovensku ponúka Cenový burzový výbor Komoditnej burzy v Bratislave, ktorý sa stretol v stredu 27. mája 2015.

„Stav na poliach sa výrazne zlepšil po spadnutých zrážkach. Cena obilnín je stabilná, z olejnín zaznamenala mierny vzostup slnečnica. Kukurica naďalej zotrváva na nízkych úrovniach,“ uviedol Pavol Scholtz z KBB a.s.

Potravinárska pšenica triedy E sa na západnom Slovensku predáva za 160,5 eur za tonu. Oproti údajom z pred dvoch týždňov nedošlo k zmene. Úprava cien sa nečaká ani o dva týždne. Ceny na východnom Slovensku sú o štyri eurá za tonu nižšie.

Potravinársku pšenicu triedy A speňažujú poľnohospodári za 157,25 eur za tonu. Za ostatné dva týždne sa ceny nezmenili.

Na 144 eur za tonu klesli ceny kŕmnej pšenice. Pokles bol vo výške 1,33 eur.

Cena sladovníckeho jačmeňa poklesla na cenu 181,67 eur za tonu. Na východnom Slovensku je cena o šesť eur nižšia. O dva týždne sa predpokladá ďalší mierny pokles cien. Jačmeň kŕmny sa speňažuje za 137,33 eur.

Raž potravinárska vykazuje cenu 132,5 eur za tonu, čo je veľmi mierny pokles oproti predchádzajúcej správe.

Ceny potravinárskej kukurice po predchádzajúcom výraznom poklese aktuálne stratili len niečo menej ako euro. Vykazovaná cena je 126,67 eur za tonu. Predpoklad o tri mesiace hovorí o cene na úrovni 133,33 eur za tonu. Pri kŕmnej kukurici je uvádzaná aktuálna cena 122,67 eur za tonu.

Hodnota olejnín oproti správe z pred dvoch týždňov zaznamenala znova nárast. Repka sa podľa aktuálnych informácií speňažuje za 353,5 eur za tonu, čo je o 5 eur viac, ako pred dvoma týždňami. Za ostatný mesiac ceny narástli o 13 eur. O dva týždne sa predpokladá pokles ceny o jedno euro. Slnečnica zaznamenala cenu na úrovni 326,25 eur za tonu, čo je nárast o takmer šesť eur. Ceny olejnín sa nelíšia v závislosti od regiónu Slovenska.  

Poznámka: Informácie o cenách komodít z CBV KBB poskytuje portál poľnoinfo.sk aj v strednom stĺpci v rubrike „Cenový burzový výbor KBB“. Tieto informácie sú aktualizované automaticky, priamo zo serverov inštitúcie. To znamená, že ich máte k dispozícií ihneď po zverejnení.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments