Zadajte hľadaný výraz

Biopalivá Zo sveta

Americká vláda navrhuje zníženie podielu biozložiek v palivách

Americká vláda navrhuje zníženie podielu biozložiek v palivách
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu navrhuje zníženie celkového množstva bioetanolu v benzíne v nadchádzajúcich rokoch. Informovala o tom agentúra AP.

Tento krok síce pre koncového spotrebiteľa nemusí nič znamenať a nezmenia sa ani ceny na čerpacích staniciach, ovplyvní to však poľnohospodársky orientované štáty. Tie v posledných rokoch profitovali z vyšších cien kukurice, ktorá sa ako jedna z plodín používala na výrobu bioetanolu.

Pritom len v roku 2007 bol schválený zákon o biopalivách, ktorého hlavnou úlohou bolo prispieť k obmedzeniu globálneho otepľovania, zníženiu závislosti od dovozu ropy a k podpore poľnohospodárstva. Nový návrh by v tomto roku znížil objem etanolu potrebného na výrobu benzínu viac než o štyri miliardy galónov (15,1 miliardy litrov) a na budúci rok o vyše tri miliardy galónov.

Úrad pre ochranu životného prostredia (EPA) uvádza, že ciele doteraz platného zákona nie je možné dosiahnuť vzhľadom na obmedzenia vo výrobe iných druhov biopalív než bioetanolu. Výroba budúcej generácie biopalív z poľnohospodárskeho odpadu, napríklad z drevených odrezkov či kukuričných šúľkov, sa nerozbehla tak rýchlo, ako sa pôvodne predpokladalo.

Obamov návrh je dobrou správou pre ropný priemysel, ktorý bojoval proti súčasnej politike v oblasti biopalív. Ropné spoločnosti tvrdili, že trh by mal sám určiť, koľko bioetanolu sa bude do ich palív pridávať.

Predstaviteľ združenia výrobcov bioetanolu Growth Energy Tom Buis obvinil EPA zo zaujatosti. “Je nešťastné, že EPA sa rozhodla postaviť na stranu, ktorá neustále odmietala plniť svoje záväzky a neponúkala spotrebiteľom voľbu medzi fosílnymi palivami a lacnejšími a kvalitnejšími obnoviteľnými zdrojmi.”

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments