Zadajte hľadaný výraz

Z domova

Biostimulácia a listová výživa v pestovaní kukurice

Biostimulácia a listová výživa v pestovaní kukurice
insert_photo3 x Agrobiosfer, s. r. o.

Kukurica je často označovaná za kráľovnú polí. Toto pomenovanie si právom zaslúži a to nielen vďaka jej veľkoplošnému zastúpeniu na poliach, ale aj širokému využitiu v rôznych odvetviach hospodárstva.

Aký bol rok 2014 pre kukuricu?

V roku 2014 predstavovala pestovateľská plocha kukurice 219 607 ha na zrno z celkovej poľnohospodárskej výmery a z pohľadu dosiahnutia úrod kukurice patril tento rok k rekordným. K tomuto priaznivému výsledku prispel hlavne optimálny priebeh počasia, ktorý sa vyznačoval priaznivým rozdelením zrážok počas vegetačného obdobia. Avšak v čase dozrievania kukurice spôsobili farmárom starosti nadpriemerné zrážky. Priebeh počasia vytvoril vhodné podmienky pre rozvoj fuzariózy klasu a rovnako sa skomplikoval zber.

Technológia ošetrenia kukurice

Úspešnosť pestovateľských systémov kukurice závisí od racionálneho využívania techniky pri spracovaní pôdy, zvládnutia chemickej ochrany proti burinám, škodcom a chorobám. Avšak nezastupiteľnú úlohu pri tvorbe úrody má úroveň výživy. Samostatná aplikácia organického granulátu AlgaSoil alebo jeho spojenie s priemyselnými hnojivami zvýši využiteľnosť živín z dodávaných hnojív, ale rovnako podporuje aj využitie živín z menej prístupných foriem z pôdy. Takéto racionálne hnojenie a využívanie živín z pôdnej zásoby môže prispieť k rentabilnému systému pestovania akejkoľvek plodiny. No aj napriek uváženému využitiu týchto vstupov môžu byť úrody značne limitované nepriaznivými poveternostnými podmienkami. Nadmerné zrážky v priebehu vegetácie spôsobujú často záplavy a podmáčanie, po ktorých sa pri následnom pôsobením vyšších teplôt tvoria pôdne prísušky. Takýto stav pôdy negatívne ovplyvňuje tvorbu a prevzdušnenie koreňového systému. Rovnako spolupôsobenie sucha a vysokých teplôt limituje funkčné prejavy rastlín s dopadom na rast a celkové úrody plodín. Základným predpokladom zvládnutia týchto stresových podmienok je bohatý koreňový systém. Na základe týchto skutočnosti odporúčame aplikovať vo fáze 6. až 8. listu spolu v tankmixe prípravky Alga 600 (0,5 kg/ha), Amino Total (0,5 kg/ha) a ProZinc (1 l/ha). Prvé dva patria do produktovej rady – biostimulácia. Už v začiatočných fázach rastu podporujú morské riasy a aminokyseliny prítomné v produktoch tvorbu mohutného koreňového systému a zvyšujú odolnosť rastlín na stres. Aminokyseliny podporujú syntézu bielkovín a navyše pôsobia ako prírodné chelatizéry mikroprvkov. Produkt ProZinc patrí do kategórie listových hnojív a vyznačuje sa vysokým obsahom zinku (130 g/l) v chelátovej forme. Takáto forma je rastlinou maximálne prijateľná a využiteľná. Z pohľadu výživy kukurice predstavuje zinok významnú živinu, ktorá pozitívne ovplyvňuje kvitnutie, opelenie a vývoj generatívnych orgánov. Dostatočná výživa týmto prvok sa odzrkadlí v kompletnom ozrnení šúľku (obr.). Účinnosť kombinácie spomínaných produktov si overili aj naši zákazníci priamo v praxi. V lokalite Svätý Peter priniesla pestovateľovi táto technológia ošetrenia úrodu 10 t/ha, čo predstavovalo v percentuálnom vyjadrení  navýšenie o 11,1 % oproti kontrolnému variantu. Podobný výsledok  zaznamenal aj pestovateľ z lokality Nové Zámky, ktorého úroda kukurice po aplikácii daných prípravkov predstavovala 10,5 t/ha, čo bolo o 1 t viac ako na kontrolnom variante (graf).

Vyššia ekonomika pestovania

Pri výbere jednotlivých prípravkov, ktoré sú zaraďované do pestovateľských technológii poľných plodín predstavuje významné kritérium ekonomika pestovania. Na základe tohto ukazovateľa je možné reálne zhodnotiť prínos pre pestovateľa. Výsledky použitia prípravkov v pestovateľskej praxi ukazujú, že produkty spoločnosti Agrobiosfer, s.r.o. sú vhodné pre každého pestovateľa, ktorého cieľom je maximalizovať rentabilitu pestovania poľných plodín. Aplikácia prípravkov z kategórie biostimulácie (Alga 600, Amino Total) a listovej výživy (ProZinc) priniesla pestovateľom kukurice pochádzajúcich z rôznych lokalít zisk na úrovni 68 €/ha. Každoročné overovanie nám prináša pozitívne výsledky, ktoré ukazujú, že na biostimuláciu a listovú výživu by sme sa mali pozerať ako na investíciu, ktorá nám zabezpečí stabilné a vysoké úrody v rôznych podmienkach pestovania s vysokým ziskom.

Graf: Úrody kukurice siatej  vo vybraných lokalitách Slovenska (2014). Odroda: Thermo.

Obr. Kompletné ozrnenie šúľka po aplikácii produktu ProZinc

 

Autor článku: Ing. Zuzana Balátová, PhD. - produktová manažérka, Agrobiosfer, s.r.o.
Zdroj obrázku: 3 x Agrobiosfer, s. r. o.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments