Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Najväčšiu úrodu zážitkov dosahujú v Kolíňanoch

Najväčšiu úrodu zážitkov dosahujú v Kolíňanoch
insert_photoautor - Pestovanie tekvice patrí medzi výrobu s vyššou pridanou hodnotou

Pestrosť štruktúry rastlinnej a živočíšnej výroby vo Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku v Kolíňanoch vyplýva z jeho prepojenia na Slovenskú poľnohospodársku univerzitu v Nitre.

Už generácie agronómov, zootechnikov, mechanizátorov, alebo ekonómov z našej zelenej univerzity poznajú strediská v Kolíňanoch a Oponiciach. Spájajú sa im so zážitkami v podobe spoločných opekačiek, výstupov na hrad,  ktorý sa týči nad Súlovcami, alebo v spoznaní tých konšolákov, ktorí neholdovali spoločným krúžkoviciam.

Aj autor tohto článku zažil v rámci praxe kastráciu osivovej kukurice, ošetrovanie paznechtov hovädzieho dobytka, alebo okopávanie vinohradu. Napriek tomu, skôr ako na prácu sa vynárajú myšlienky na oponické víno, alebo nezabudnuteľná je aj spomienka na spolužiačky v kukurici, ktoré so začínajúcim letom a túžbou po opálení, odhadzovali aj posledné zvyšky odevu. Prax neobišla nikoho. V rámci VPP Kolíňany ju nazývajú učebno-manuálnou. Pred niekoľkými rokmi, ako volanie po prepojení vzdelávania s prvovýrobou, začali aj s poskytovaním odbornej praxe.

 „Absolventi sú veľmi dobre teoreticky pripravení. Svoje znalosti ale musia uplatniť v manažmente výroby, v práci s ľuďmi a v budovaní si vlastnej odbornej a osobnostnej autority. Dosiahnuť odbornú akceptáciu je možné len vtedy, ak poznáte výrobu,“ hovorí Peter Brezovský, riaditeľ VPP Kolíňany. Celkovo odborná prax trvá dva týždne a orientovaná je najmä na agronomické a zootechnické smery.

„Študenti so zootechnikmi začínajú pracovný deň rannou kávou a končia večerným dojením. Podobne je to pri rastlinnej výrobe. Neustále sú s agronómami a môžu sledovať, ako organizujú, riadia, rozhodujú, alebo komunikujú s obchodnými partnermi,“ hovorí Peter Brezovský, ktorý si praje, aby najmä pri rastlinnej a živočíšnej  výrobe došlo k predĺženiu odbornej praxe

 „Budúci inžinieri by mali prejsť celou fázou výrobného procesu. Začať jarnou sejbou a končiť jesenným zberom. Naplneniu tejto predstavy môže pomôcť akreditácia, v rámci ktorej je možné uplatniť určité úpravy učebných odborov,“ myslí si Peter Brezovský.

O kvalitných absolventov nitrianskej univerzity je medzi poľnohospodármi a dodávateľmi vstupov záujem. Aj tu sú ale dve kategórie študentov. Tí, ktorí poľnohospodársky odbor chcú študovať a majú záujem v odvetví pracovať a potom tí druhí, ktorí majú záujem nitriansku univerzitu len vyštudovať.

 „Stále apelujem, že sa musíme sústrediť najmä na študentov, ktorí chcú v poľnohospodárstve zostať, pretože tí budú reprezentanti našej univerzity v praxi a nadviažu na vysokú odbornú erudíciu doterajších absolventov,“ myslí si Peter Brezovský.

Napriek tomu, že univerzitný podnik poskytuje prax, exkurzie a výskumné zázemie pre pedagógov, pôsobí v identickom podnikateľskom prostredí, ako ktorákoľvek prvovýrobná spoločnosť.

 „V rastlinnej výrobe sa už roky orientujeme na široké spektrum plodín, ktoré na jednej strane ukazujú rôznorodosť hospodárenia na pôde, ale na strane druhej aj zabezpečujú adekvátne ekonomické výsledky najmä cez produkty s vyššou pridanou hodnotou. To sú zdroje, ktoré potrebujeme na inovácie materiálno-technickej základne,“ hovorí Peter Brezovský.

Živočíšna výroba aj vďaka špeciálnemu postaveniu podniku k univerzite by mala zostať zachovaná. Otázna je ale veľkosť vzorkovníc, alebo chovov.

„Predpokladám, že nepripravujeme zootechnikov pre päť kráv, ale pre manažment farmy. Veľkosť chovov sa u nás historicky vygenerovala a preto si nemyslím, že by sme u nás na podniku mali radikálne znižovať stavy zvierat,“ hovorí Peter Brezovský. 

Okrem tristopäťdesiat dojníc, ktoré sú umiestnené v Oponiciach, chovajú aj ošípané. Uzavretý obrat stáda o počte dvadsaťpäť prasníc plemenného chovu slovenská biela ušľachtilá, plemenný chov oviec s počtom 230 bahníc a vzorkovnica bažantov sa nachádza v Žiranoch. Kolíňany ponúkajú vzorkovnicu hydiny, vzorkovnicu chovu koní a vzorkovnicu rýchlorastúcich  drevín.

Pestrosť výroby univerzitného podniku akoby ukazovala na mnohotvárnosť nášho chlebového odvetvia, ktoré nemusí pozostávať len z lánov repky, kukurice a pšenice. Žiaľ, mnohí absolventi budú práve neviditeľnou rukou trhu prigniavení k rozhodnutiam, ktoré nekorešpondujú s teóriou vedeckých systémov hospodárenia na pôde. Napriek tomu musia byť pripravení zvládnuť aj tento fenomén súčasnej doby.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: autor - Pestovanie tekvice patrí medzi výrobu s vyššou pridanou hodnotou

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrisato
agrisato
25. september 2015 17:46

Veľmi držím palce SPU, aby prežila tieto neprajné roky v rezorte. Verím, že prichádza čas, a spoločnosť si uvedomí ohromný význam poľnohospodárstva!