Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Odborníci ukazujú žiakom sofistikovanosť farmárčenia

Odborníci ukazujú žiakom sofistikovanosť farmárčenia
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Spropagovať veterinárstvo, prácu v poľnohospodárstve a predovšetkým štúdium na Strednej odbornej škole (SOŠ) veterinárnej v Nitre je cieľom dnešného Dňa otvorených dverí, ktorý je určený verejnosti a záujemcom o štúdium na tejto škole.

Ako pripomína riaditeľka SOŠ Edita Križanová, z každoročného podujatia sa už stala tradícia.

„Jej zmysel spočíva v tom, že deti môžu prezentovať svoje zručnosti, vedomosti a nadšenie pre veterinárstvo a agropodnikanie. Žije tým celá škola. Záujemcovia o štúdium na našej škole si ju môžu celú prezrieť v takom živšom šate, pretože sú tu stroje aj zvieratá, ktoré tu nebývajú každý deň. Uvidia priestory školy, vidia naše aktivity, predstavíme im naše družobné vzťahy, partnerov, s ktorými spolupracujeme aj možnosti výmenných pobytov,“ hovorí Križanová.

Počas dnešného Dňa otvorených dverí tak budú môcť návštevníci SOŠ veterinárnej v Nitre uvidieť okrem samotných učebných priestorov aj ukážky psích športov, prácu v mikrobiologickom laboratóriu, vyšetrenia vo veterinárnej ambulancii, vyhodnotenie súťaže o najšikovnejšieho psa školy či prednášky o výmenných pobytoch študentov školy v zahraničí. Súčasťou podujatia bude aj tento rok predstavenie najmodernejšej poľnohospodárskej techniky.

„Priviezli sme sem viaceré stroje. Medzi nimi aj najnovší traktor John Deere, ktorý máme v portfóliu. Je vybavený riadením cez satelit a plný automatiky. Všetko záujemcom vieme aj prakticky ukázať, môžu si jednotlivé funkcie nastaviť, vedia si pozrieť, koľko satelitov je práve nad traktorom. Chceme aj týmto spôsobom dnešné podujatie oživiť a spropagovať poľnohospodárstvo. Aby bolo vidieť, že dnes to už nie je len o ťažkej a špinavej práci, ale že to je už vysoko sofistikovaná činnosť, ktorá si vyžaduje aj náležite vzdelaných ľudí,“ vysvetlil produktový manažér spoločnosti Agroservis Eugen Mizerák.

Práve prepojenie štúdia s praxou a zoznamovanie sa s najmodernejšími trendmi je podľa riaditeľky SOŠ veterinárnej pre študentov mimoriadne dôležité. Aj preto škola už dlhodobo spolupracuje s profesionálmi a rôznymi podnikmi, ktoré umožňujú žiakom už počas štúdia spoznávať moderné technológie a reálnu prax.

„My sme zákon o duálnom vzdelávaní nepotrebovali, pretože ho realizujeme už dlhodobo. Na našej škole ponúkame dva študijné odbory. Je to veterinárne zdravotníctvo a hygiena a teda chov hospodárskych zvierat a cudzokrajných zvierat a ďalším je agropodnikanie so zameraním na farmárstvo a kynológiu. Aby naši žiaci boli v kontakte s praxou, máme uzatvorené zmluvy s rôznymi spoločnosťami a firmami. Okrem dlhodobej spolupráce s Agroservisom získavajú naši študenti poznatky aj na rôznych farmách, gazdovských dvoroch, vo Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, v rôznych chovných a výcvikových staniciach, v ZOO Bojnice i na veterinárnych klinikách,“ dodáva Križanová.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
18. október 2015 21:51

nuž hospodárenie bez práce zme zvládli na jednotku a to pracné bez potreby VŠ dovážame!!No ako dlho!!