Zadajte hľadaný výraz

Ekologické poľnohospodárstvo Z domova

Privítame významné svetové agropodujatie

Privítame významné svetové agropodujatie
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - Významný výrobca a exportér ekologickej produkcie je SEMA HŠ Sládkovičovo.

V polovici októbra sa bude konať 5. medzinárodná vedecká konferencia o inováciách v ekologickom poľnohospodárstve, ktorú organizuje Fakulta agrobiologie a potravinových zdrojov SPU v Nitre a Medzinárodný organizačný výbor konferencie pod vedením štátnej tajomníčky profesorky Magdalény Lacko-Bartošovej. Na podrobnosti sme sa pýtali sekretatiátu konferencie – Moniky Rizekovej a Tatiany Kobidovej z Centra informačných služieb a technológií na Agroinštitúte v Nitre.

Ako táto konferencia bude prebiehať? Čaká delegátov, len odborný program, alebo môžu vidieť aj farmy?

Vedecká konferencia je dvojdňová, počas ktorej budú prezentované výsledky výskumu  v oblasti ekologického poľnohospodárstva. Pozostáva z ústnych prezentácií, ako aj posterovej časti rozdelenej do niekoľkých paralelných sekcií. Celkom je registrovaných 41 prezentácií a 50 posterov. Úvodným podujatím je politický samit na tému Ekologické poľnohospodárstvo medzi politikou udržateľnosti, očakávaniami spotrebiteľov a trhom,  na ktorý boli pozvaní zástupcovia Národnej rady SR, ministerstiev, vedeckých a vzdelávacích  inštitúcií s cieľom prepojenia politických priorít s realitou praxe ekologického sektora. Samit sa bude konať 14. októbra 2015 v hoteli Holiday Inn v Bratislave. Počas podujatia bude zabezpečené tlmočenie v anglickom aj slovenskom jazyku. Na samite dostanú priestor aj slovenskí ekofarmári, ktorí predstavia svoju ekologickú produkciu formou ochutnávky svojich produktov. Politický samit podporili Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre a  Združenie agropodnikateľov, Družstvo Dvory nad Žitavou.

Po odbornom programe je pre účastníkov konferencie pripravená exkurzia na ekologické farmy. Hostiteľmi budú farma SEMA HŠ Sládkovičovo  a spoločnosť Búšlak Oil, s.r.o., Dunajský Klátov, ktorá produkuje bioprodukty a z nich bio oleje.

 Z ktorých štátov očakávate delegátov?

Konferencia je primárne zameraná na medzinárodnú vedeckú komunitu a inovácie v ekologickom poľnohospodárstve v strednej a východnej  Európe. O účasť na konferencii však prejavili záujem  zástupcovia výskumných a vzdelávacích inštitúcií nielen z  Európy ale aj Ameriky, Ázie a Japonska. Očakávame účastníkov z 19 krajín sveta.

Predpokladáte, že existuje niečo, čím sa bratislavské stretnutie zapíše do histórie?

Politický samit, ktorý je úvodným podujatím konferencie bude príležitosťou pre zástupcov ekologických fariem na Slovensku  komunikovať  problematiku  so zástupcami  Európskej komisie pre poľnohospodárstvo a rybárstvo a Medzinárodnej federácie hnutia pre ekologické poľnohospodárstvo – IFOAM EÚ a podeliť sa o svoje skúsenosti. Podujatie sa uskutoční za účasti zástupcu Výskumného ústavu ekologického poľnohospodárstva v Švajčiarsku, zástupcov výskumných a vzdelávacích inštitúcií európskych aj mimoeurópskych krajín. Cieľom samitu je prepojenie politických priorít s realitou praxe ekologického sektora, identifikácia budúcich potrieb v oblasti výskumu, očakávaní konzumentov a ďalší rozvoj sektora.

Kto vystúpi zo Slovenska a aké výsledky bude prezentovať?

Prihlásení sú zástupcovia ústavov Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra a prezentovať budú napríklad vplyv manažmentu na kvalitu sena a zloženie trávnych porastov. Hovoriť budú aj o kvalite pšenice v konvenčnom a ekologickom hospodárení. Príspevky zástupcov SPU v Nitre sa týkajú napríklad obsahu antioxidantov v rôznych druhoch  bobuľového ovocia. Ďalší budú prezentovať výsledky výskumu pestovania ekologickej pšenice dvojzrnnej – dvojzrnky na južnom Slovensku alebo pekárenskej kvality dvojzrnky a pšenice špaldovej.

 Je možné, aby sa ekologickí farmári zo Slovenska prihlásili na konferenciu? Bude zabezpečenie tlmočenie do slovenčiny?

Áno, na politický samit je možné sa prihlásiť do 7. októbra 2015 na emailových adresách icoas2015@agroinstitut.sk alebo  monika.rizekova@agroinstitut.sk. Tlmočenie je zabezpečené v oboch jazykoch. Konferencie je možné sa zúčastniť v prípade, že hovoria anglicky.

Čo si od spomínanej konferencie sľubuje Agroinštitút Nitra, ktorý  konferenciu organizačne zabezpečuje?

Prezentáciu Slovenska aj Agroinštitútu  na medzinárodnej úrovni, diverzifikáciu portfólia činnosti štátneho podniku, v neposlednom rade prehĺbenie organizačných skúsenosti tímu pri zabezpečení všetkých aktivít v rámci takého významného medzinárodného podujatia.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - Významný výrobca a exportér ekologickej produkcie je SEMA HŠ Sládkovičovo.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments