Zadajte hľadaný výraz

Z domova Živočíšna výroba

Hydinárstvo prinesie na východné Slovensko prácu

Hydinárstvo prinesie na východné Slovensko prácu
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Vláda SR na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní podporila projekt chovu hydiny v okrese Sobrance, ktorý počíta so sumou 670.000 eur a vytvorením nových pracovných miest.

“Ide o podporu živočíšnej, podotýkam špeciálnej živočíšnej výroby, ktorá so sebou prináša naozaj veľké množstvo potreby práce. Ide o chov hydiny, kde ročná produkcia by mala byť okolo 10.000 ton, potenciálne po niekoľkých rokoch by sa produkcia dala zvýšiť až na 20.000 ton,” uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS).

Projekt prinesie podľa jej slov nielen produkciu hydiny.

“Samozrejme, hydina so sebou spotrebováva krmoviny a krmivá, čiže zároveň iniciuje aj tvorbu iných pracovných miest v segmente špeciálnej rastlinnej výroby, ktorá bude tento závod zásobovať,” spresnila ministerka.

Z Programu rozvoja vidieka je možné podľa jej slov alokovať na tento projekt nenávratný finančný príspevok až dva milióny eur.

Investora, ktorý má záujem v regióne vybudovať veľkokapacitnú hydináreň, ministerka neprezradila.

“Nemyslím si, že by to bolo odo mňa v tejto chvíli korektné, ale počkajme si. Ten investor má žiadosť aj na Pôdohospodárskej platobnej agentúre. Tam musí ešte prejsť hodnotiacim kolom. Ak prejde, tak samozrejme, bude známy a bude zverejnený aj na internetovej stránke agentúry,” povedala Matečná s tým, že ide o existujúceho poľnohospodára.

Problému s odbytom hydiny sa ministerka neobáva. Ako povedala, rezort pôdohospodárstva má za to, že podpora slovenských potravín a marketing veľmi spolu súvisia so spotrebou.

“Ak chceme podporiť takýto projekt, musíme podporiť aj marketingové a PR aktivity a nielen v prípade tohto projektu, ale okolo produkcie, spracovania všetkých produktov na Slovensku. Začali sme vytvárať marketingový fond a nastolili sme intenzívnu diskusiu okolo jeho vytvorenia,” dodala Matečná.

Ďalšie projekty v oblasti poľnohospodárstva, ktoré vláda podporila, sa týkajú podľa Matečnej najmä spracovateľského priemyslu.

“Tak ako sme už avizovali aj v programovom vyhlásení vlády, podpora nášho domáceho spracovateľského priemyslu bude vysoká hlavne pri spracovaní slovenských produktov. Ostatné projekty sa týkajú hlavne spracovania mäsa, mlieka a všetkých ostatných produktov, ktoré sa v danom regióne vyrobia,” dodala šéfka rezortu pôdohospodárstva.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Predchádzajúci článok
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
7 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Igas
Igas
25. august 2016 21:20

Bude to pravdepodobne PD vinohrady Chonkovce. Velky dotačny zberač. Udrži to zmluvny počet rokov a potom to ukonči. Bude dalšia vyzva na chov niečoho ineho zase zoberie a stale dookola.

Anonym
Anonym
26. august 2016 6:22

Klasika- rozkradacky pokracuju…ale pekne zabalene 🙂

jm
jm
26. august 2016 20:35

Takto to funguje po celú dobu a nik sa nezamýšľa prečo to tak je.Jednoducho takto chorý sistém funguje od začiatku . Zahmlené podmienky ,krátky čas a mnoho znevýhodňujúcich podmienok postavených pre žiadateľov. Už dnes vrabce čvirikajú o mladom farmárovy z ktorého si títo darebáci vytvorili obetu. Totiž dve tisícky žiadateľov… Celý komentár »

Pinzgauer
Pinzgauer
27. august 2016 16:02

//to jm: “Takto to funguje po celú dobu a nik sa nezamýšľa prečo to tak je.Jednoducho takto chorý sistém funguje od začiatku . ” // Omyl, takto to nefunguje už od začiatku. Slovensko je v celej svojej histórii (Československo, 1. republika, Rakúsko – Uhorsko) najmenej potravinovo sebestačné. Stala sa z… Celý komentár »

jm
jm
27. august 2016 22:37

pre Pinzgauer. Ja neodsudzujem EUa ani Slovenskú republiku.Jednoducho som sa snažil poukázať na nefér praktyky pánov ktorý rozhodujú o prerozdeľovaní nášeho spoločného balíka peňazí v SR.Nám nik nevnucuje ale pohlaváry zneužívajú .Je smutné ,že na tejto stránke majú možnosť mnohý vyjadriť svoj názor a bohužiaľ tak to nieje.Momentálne sa čudujem… Celý komentár »

Pinzgauer
Pinzgauer
30. august 2016 9:52

Pre jm: Povedal by som že poukazujeme v podstate na to isté: “nefér praktyky pánov ktorý rozhodujú o prerozdeľovaní našeho spoločného balíka peňazí v SR”. Výsledky týchto praktík a tohoto fungujúceho/nefungujúceho systému vidíme, v Slovenskom poľnohospodárstve zažívame tragédiu ktorú tento systém vytvoril. Ale na rozdiel od teba odsudzujem, tých ktorý… Celý komentár »

Pinzgauer
Pinzgauer
30. august 2016 10:17

Ja by som chcel poprosiť niekoho, kto tomu rozumie o vysvetlenie slov ministerky: “Ide o podporu živočíšnej, podotýkam špeciálnej živočíšnej výroby, ktorá so sebou prináša naozaj veľké množstvo potreby práce.” Ako je definovaná špeciálna živočíšna výroba? Kto kde a kedy definoval “špeciálnu živočíšnu výrobu”? Akú živočíšnu výrobu okrem “špeciálnej poznáme”?… Celý komentár »