Zadajte hľadaný výraz

Lesníctvo Z domova

Lesy SR prekročil plánovaný zisk o desatinu

Štátny podnik Lesy SR zaevidoval v roku 2016 zisk pred zdanením vo výške 8,563 milióna eur, čo je nárast oproti plánu o 11,2 %. Tržby za predaj vlastných výrobkov a služieb spoločnosti dosiahli 218,691 milióna eur.

Oproti plánovaným príjmom z týchto činností ide o osempercentné zvýšenie. Podnik vyťažil vlani 4,323 milióna kubických metrov (m3) dreva. TASR o tom dnes informoval Vlastimil Rezek, vedúci odboru komunikácie Lesy SR.

“Plánovaná výška ťažby bola prekročená o 10,6 % pre pokračujúcu lykožrútovú kalamitu. Podnik preto viac investoval do obnovy lesa a tiež do opráv majetku, ktorý bol poškodený zvýšenou ťažbou. Tento priaznivý hospodársky výsledok umožňuje odviesť do štátneho rozpočtu plánovaný mimoriadny odvod, ktorý bol pre rok 2017 zákonom o štátnom rozpočte stanovený na päť miliónov eur,” uviedol generálny riaditeľ Lesov SR Marian Staník.

Ako konštatoval, plánované náklady na pestovanie lesa zvýšili o 3,938 milióna eur na 21,319 milióna eur. Štátny podnik zároveň vytvoril rezervu na pestovanie lesa pre budúce obdobie vo výške 6,242 milióna eur. Do opráv a údržby približovacích ciest vložil namiesto plánovaných 2,274 až 3,712 milióna eur.

Pokračujúce premnoženie podkôrneho hmyzu v oblastiach so smrekovými lesmi je problémom nielen pre lesníkov. Poškodené stromy nevyhovujú ani drevárskym firmám, ktoré požadujú najmä kvalitnejšie sortimenty ihličnatých výrezov.

“Pre lesníkov kalamita znamená straty na tržbách a presýtenie trhu menej žiadanými sortimentmi, čo opäť prináša tlaky na ďalšie znižovanie cien dreva. Pre drevárov zasa nedostatok kvalitnej drevnej hmoty,” dodal Staník.

Lesníkom vlani medziročne pokleslo priemerné speňaženie na 47,68 eura/m3 zo 47,87 eura/m3 v roku 2015. Výrazný prepad nastal práve pri ihličnatom dreve, kde jeho priemerná cena medziročne poklesla o 3,41 eura/m3 na 50,75 eura/m3. Pri listnatom dreve, naopak, priemerná cena vzrástla o 1,61 eura/m3 na 44,77 eura/m3.

Podľa vedenia Lesov SR napriek pretrvávajúcej lykožrútovej kalamite a zvýšenej ťažbe ihličnatého dreva oproti plánu sa opäť potvrdil dlhodobý trend poklesu množstva najžiadanejšieho a tiež drahšieho ihličnatého dreva. Podiel ihličnatého dreva tak poklesol na 48 % z ťažby. Ešte v roku 2010 bol podiel ihličnatého dreva na úrovni 58 %.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments