Zadajte hľadaný výraz

Z domova Živočíšna výroba

Spoluprácu pri chove hovädzieho dobytka spečatili dohodou

Spoluprácu pri chove hovädzieho dobytka spečatili dohodou
insert_photopittoo.eu

Dohoda o spolupráci pri šľachtení a plemenitbe Maďarského stepného dobytka položí základ pre jeho rozvoj na Slovensku. Vo Veľkých Raškovciach v Michalovskom okrese ju dnes podpísali slovenské a maďarské zväzy chovateľov.

V Maďarsku je toto plemeno vedené ako národný poklad, tzv. hungarikum. “Ako také má mimoriadne prísne pravidlá pri uznaní plemenitby mimo domova. Dohoda má zabezpečiť, aby aj chovatelia na Slovensku mohli pri dodržaní prísnych pravidiel odchovať plemenné zvieratá. Aby plemenná kniha vedená v Maďarsku uznala ich pôvod,” uviedol na dnešnom brífingu štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriel Csicsai, ktorý dohodu inicioval. 

Plemeno sa podľa jeho slov chová na Slovensku hlavne v južných častiach. Jeho využitie je, ako tvrdí, dlhodobo podceňované.

“Vzhľadom na to, že Slovensko má dosť veľa tzv. nerozvinutých oblastí, kde, žiaľ, nie je nič možné robiť len poľnohospodárstvo, myslíme si, že by bolo možné nasadiť nenáročný dobytok,” priblížil možnosti.

Okrem iného by si ľudia, ako tvrdí Csicsai, vedeli produkovať materiál na obchodovanie.

Predseda predstavenstva Zväzu chovateľov mäsového dobytka na Slovensku Vladislav Paľurik pri tejto príležitosti uviedol, že Slovensko nemá výrazné plemeno mäsového typu.

“My ako zväz evidujeme 14 mäsových plemien,” doplnil s tým, že ide zväčša o dovezené zvieratá.

“Naše národné plemená sú slovenský strakatý a slovenský pinzgauský dobytok,” doplnil.

Myslí si, že domáce obyvateľstvo je potrebné naučiť konzumovať hovädzie mäso, ponúknuť mu prijateľnú cenu, čím sa zväčší aj jeho odbyt.

Ku koncu minulého tisícročia toto plemeno skoro úplne vymizlo z pôvodných južných častí Slovenska. Pozitíva vidieť v zdravotnom stave, dlhovekosti 20 a viac rokov, reprodukcii – každý rok jedno tela i nenáročnosti, vďaka čomu sa chová celoročne pod holým nebom. Dokáže zužitkovať aj nekvalitný porast, vyhovuje aj menej skúseným, prípadne začínajúcim chovateľom. V súčasnosti sa na Slovensku realizuje niekoľko projektov na záchranu a revitalizáciu pôvodnej biodiverzity, kde hlavnú úlohu zohráva práve tento stepný dobytok.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: pittoo.eu

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
3 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Jozef Bulla
Jozef Bulla
9. jún 2017 8:39

Vážený pán štátny tajomník. Uhorský stepný dobytok bol súčasťou nášho bytia skôr ako ste sa Vy či Ja narodili. V rámci veľmi múdrych zákonných opatrení jediného slovenského a hlavne prezrieavého Dr. Hodžu bola v poslaní akadémie už uzákonená rajonizácia plemien Karpatského oblúka. Uhorský stepný dobytok tam mal na juhu Slovenska… Celý komentár »

Jozef Bulla
Jozef Bulla
9. jún 2017 8:52

Doplnok: Prečo naše Ministertsvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka nerealizuje zákon,že aj naše plemená hosp. zvierat sú národným pokladom? Verím,že je to aj koalične možné. V úcte znova a zase prof. Jozef Bulla

agrisato
agrisato
9. jún 2017 12:56

Výborný príspevok pán Profesor ! Tu si môžeme urobiť obraz , kto riadi rezort. SNS to pravdepodobne nie je…