Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

Poľnohospodári budú musieť myslieť na ochranu vôd

Poľnohospodári budú musieť myslieť na ochranu vôd
insert_photoarchív poľnoino.sk

Medzi zraniteľné oblasti z pohľadu ochrany vôd bude zaradených 1344 obcí, čo je o niekoľko desiatok menej ako doteraz. Návrh nariadenia, ktoré prináša ich zoznam, dnes schválila vláda. Povinnosť Slovensku vyplýva z európskej legislatívy.

V dotknutých oblastiach sa musia dôsledne uplatňovať požiadavky európskej smernice o ochrane vôd pred znečistením dusičnanmi z poľnohospodárskych zdrojov. Poľnohospodári tam tak budú musieť dodržiavať prísnejší režim.

Zraniteľnosť jednotlivých území sa vlani prehodnocovala. Na jeho základe sa zo zoznamu vyradilo 264 obcí, naopak 47 pribudlo, celkovo ich tak bude spomínaných 1344. Vyhlásením nového zoznamu sa podľa envirorezortu umožní lepšie hospodárenie poľnohospodárov v prvovýrobe. Zároveň sa znižuje celkový počet zraniteľných oblastí, čím sa poľnohospodárom znížia náklady na prísnejšie hospodárenie.

“Do ďalšieho prehodnocovania zraniteľných oblastí je potrebná úzka spolupráca podnikateľov pôsobiacich v rezorte poľnohospodárstva, pôdohospodárstva a životného prostredia. Zodpovedným prístupom a dodržiavaním platných predpisov pri poľnohospodárskej prvovýrobe poľnohospodári veľkou mierou môžu prispieť k znižovaniu počtu zraniteľných oblastí,” skonštatovalo ministerstvo životného prostredia.

Nariadenie vlády nadobudne účinnosť od júla tohto roku.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoino.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
realista
realista
21. jún 2017 21:40

musia na ochranu myslieť dávno – takže prosím zmeniť názov článku… len zodpovedný zabudli napr. pri návrhu ANC kompenzovať obmedzenia v aplikácii hnojív, o iných kompenzáciách ani nehovoriac… zaujímavé aký to bude mať dopad na krížové kontroly vzhľadom k účinnosti vládneho nariadenia a kedy sa aplikuje do systému PPA, skrátka… Celý komentár »