Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z domova

Agrorezort podporí chov rýb na Slovensku sumou 6,4 mil. eur

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR spúšťa podporu chovu sladkovodných rýb na Slovensku. Prostredníctvom Operačného programu Rybné hospodárstvo na roky 2014 až 2020 podporí produktívne investície do akvakultúry zamerané na budovanie nových a modernizáciu existujúcich akvakultúrnych prevádzok, zlepšenie životných podmienok v chove rýb či zvýšenie kvality produktov z rýb.

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) vyhlásila v tejto oblasti 8 výziev v sume 6,4 milióna eur. Informoval o tom dnes hovorca MPRV Vladimír Machalík.

“Slovenským spotrebiteľom odporúčam konzumáciu domácich sladkovodných rýb rozhodne nielen na Vianoce. Naše ryby sú oveľa čerstvejšie ako dovážané morské produkty. Na Slovensku máme cez 1654 rybochovných zariadení a ročne v nich vylovíme cez štyri milióny kilogramov (kg) rýb vynikajúcej kvality. Vzhľadom na kritickú situáciu v morskom a oceánskom rybolove, ale aj znečistenie morí a oceánov, práve sladkovodná akvakultúra predstavuje zdroj kvalitnej rybej bielkoviny,” uviedla šéfka MPRV SR Gabriela Matečná (nominantka SNS).

Do vyhlásených výziev sa môžu zapojiť fyzické a právnické osoby podnikajúce v oblasti akvakultúry – samostatne hospodáriaci roľníci, obchodné spoločnosti, občianske združenia, či štátne podniky. Výzvy na výstavbu novej akvakultúrnej prevádzky a recirkulačných systémov sú určené nielen pre existujúce subjekty akvakultúry, ale aj nové subjekty bez podnikateľskej histórie v oblasti akvakultúry v čase predloženia žiadosti o nenávratný finančný príspevok, ale s podnikateľskou históriou v inej oblasti. Výška príspevku na projekt sa pri jednotlivých výzvach líši, oprávnení žiadatelia môžu získať financie vo výške do 250.000 eur.

Sektor akvakultúry na Slovensku predstavuje hospodársky chov rýb za účelom produkcie rýb pre priamu spotrebu a na zarybňovanie rybárskych revírov. Pracuje v ňom vrátane sezónnych zamestnancov vyše 1000 ľudí. Aktuálne je na Slovensku 562 rybníkov, 42 malých vodných nádrží, 134 klietok, 356 liahní a odchovní, 329 betónových nádrží a 148 umelých vodných nádrží. Rozvoj akvakultúry rieši MPRV SR koncepčne prostredníctvom Národného strategického plánu rozvoja akvakultúry SR na roky 2014 až 2020.

“Naším cieľom je sebestačnosť aspoň na 80 % v domácej produkcii nížinných a lososovitých druhov rýb. Aktuálne prevádzky musia byť efektívnejšie a potrebujeme aj viac chovateľov rýb. Dôležitá je však aj trvalá udržateľnosť a šetrnosť k životnému prostrediu. Veď kvalita našich sladkovodných rýb patrí medzi najvyššie v strednej Európe,” dodala Matečná.

Spotreba rýb na Slovensku v posledných rokoch stúpa. Zatiaľ čo v roku 2010 to bolo 5,1 kg na osobu za rok, aktuálne sa blíži k hranici 6 kg. Najpredávanejšou sladkovodnou rybou na Slovensku je kapor, ktorého sa v roku 2016 vylovilo v našich vodách spolu 1,7 milióna kg. Nasledoval pstruh dúhový (1,1 milióna kg) a amur (70.000 kg). Celkom sa na Slovensku vlani vylovilo 2,16 milióna kg trhových rýb a športoví rybári ulovili celkovo 1,9 milióna kg rýb. Ročne sa do SR dovezie približne 15.400 ton morských i sladkovodných rýb. Najvyšší dovoz bol roku 2016 z Česka vo výške 2682 ton, z USA 2365 ton a z Poľska 2066 ton.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments