Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Zákon, ktorý by mal zasiahnuť dampingové ceny

Zákon, ktorý by mal zasiahnuť dampingové ceny
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Tatranská mliekareň, a.s., v Kežmarku vykupuje každoročne od slovenských farmárov takmer 100 miliónov litrov mlieka a zamestnáva 225 ľudí.

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) považuje za veľké pozitívum, že stabilne patrí k jedným z najväčších mliekarní u nás a spracováva veľké objemy mlieka, ktoré pochádzajú na 100 percent od slovenských prvovýrobcov. Považuje to za niečo, na čo môže byť táto mliekareň pyšná, zvlášť v dnešnej problematickej dobe s mliekom.

„Produkty, ktoré vyrábajú, sú inovatívne, kreatívne, výrobný program je nielen o mlieku, ale často aj o zdraví. Mliekareň má aj bioprodukty. Podiel čerstvého mlieka, ktorý sa začína zvyšovať aj v tejto mliekarni, osobne teší aj mňa, určite aj majiteľov, pretože v čerstvosti je zároveň skryté tak trochu aj naše zdravie,“ uviedla Matečná. O sebe prezradila, že už roky pije len čerstvé plnotučné mlieko. Testuje aj mlieko od menších dodávateľov.

Ministerka vyzdvihla kežmarskú mliekareň aj z pohľadu školského programu mlieka. Na Slovensku je 2300 škôl, ktoré sa zaujímajú o tento program. Viac ako 1000 škôl je obslúžených práve cez Tatranskú mliekareň.

Kežmarský producent exportuje do krajín V4, Litvy i Nemecka. História tatranskej mliekarne siaha do roku 1979. Produkcia syra a iných mliečnych produktov má v regióne tradíciu už od 13. storočia.

Matečná pochválila firmu ako úspešnú v rámci Európy aj z pohľadu obnoviteľných zdrojov. Predseda predstavenstva spoločnosti Mikuláš Bobák uviedol, že ocenenie získali v roku 2014 za projekt spustenia prevádzky bioplynovej stanice, čím dosiahli úspory a vyrábajú okolo 80 percent energie zo zelených zdrojov.

Ministerka kvituje, že mliečnu krízu u nás sa podarilo zastabilizovať. V súčasnosti sa nákupná cena za kilogram surového kravského mlieka pohybuje v rozmedzí 30 až 31 centov. Poľnohospodári sa tým dostali z najväčších problémov von.

„Problém v tomto dodávateľsko-potravinárskom a obchodnom reťazci je ten konečný obchodník. Pretože pokiaľ cena ide dole, veľmi rýchlo ju vedia tlačiť aj na dodávateľa a spracovateľ na prvovýrobcu. Ale pokiaľ cena ide v obchodoch veľmi rýchlo hore, tak veľmi ťažko sa dostanú k lepšej cene spracovatelia a až na konci reťazca sú prvovýrobcovia,“ povedala Matečná.

Tento stav chce rezort pôdohospodárstva upraviť zmenou legislatívy. Podľa Matečnej nepôjde však o reguláciu cien. Znenie zákona dávajú do medzirezortného pripomienkového konania 17. júla.

„Nový zákon zmení hlavne možnosť pozerania sa na dampingové ceny a dovoz, a tým pádom ak tieto dampingové ceny budeme vedieť vylúčiť, tak ten reťazec sa bude musieť správať trošku inak,“ konkretizovala ministerka.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments