Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Najväčšia rakúska mliekareň platí za mlieko 35,7 centa

Najväčšia rakúska mliekareň platí za mlieko 35,7 centa
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Zníženie produkcie mlieka v Európskej únii sa prejavilo v raste ceny masla na medzinárodnom trhu. Súčasne v krajinách, do ktorých sa maslo vyváža, vzrástol po ňom dopyt. Dnes o tom informovalo Združenie rakúskych spracovateľov mlieka (VÖM). Jeho kilogramová cena sa dostala na 6,20 eura, čo je historický rekord. Pred rokom stál 3,20 eura.

V porovnaní s letom minulého roku sa situácia na európskom trhu s mliekom zmiernila. Produkcia základnej suroviny sa znížila po tom, ako mliečne farmy dostali štátnu kompenzáciu za nevyprodukované mlieko.

Vývoj ceny mlieka rakúskym producentom za posledný rok výrazne pomohol. Najväčšia rakúska mliekareň Berglandmilch od začiatku júna zvýšila výkupnú cenu o 1,6 centa na 35,69 centa za kilogram. Za mlieko pri kŕmení kráv senom vykupuje po 41,61 centa a za biomlieko dáva 47,59 centa za kilogram.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
2. júl 2017 13:09

EU si našla odbyt v Antarktíde alebo v Afrike? Najzaujímavejšie je zvýšenie ceny masla za kilogram bezmála o sto percent. Mňa viac zaujalo ako nákupná cena mlieka klesala a cena finálnych potravín v obchodoch z mlieka neustále rástla. Kto je za tým? Niekto z toho dobre profituje. Obdobná situácia sa… Celý komentár »