Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Do súťaže TOP AGRO sa prihlásilo 757 subjektov

Do súťaže TOP AGRO sa prihlásilo 757 subjektov
insert_photoautor - stretnutie komisie TOP AGRO na NPPC - VUEPP

V stredu (28.6.2017) sa na NPPC – Výskumnom ústave ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva v Bratislave stretla komisia k výsledkom súťaže TOP AGRO 2016.

„Do tradičnej súťaže sa bolo možné zapojiť prostredníctvom Informačných listoch Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ale aj priamo cez prihlášku, ktorú bolo potrebné zaslať na adresu výskumného ústavu. Do aktuálneho ročníka Top Agro sa prihlásilo 508 právnických osôb a 249 samostatne hospodáriacich roľníkov,“ informuje Zuzana Chrastinová z NPPC – VÚEPP. 

Aby poľnohospodárske subjekty mohli byť vyhodnotené, musia dať súhlas k odanonymizovaniu údajov, nemať záväzky voči Sociálnej poisťovni a v roku 2016 museli dosiahnuť kladný výsledok hospodárenia.

„V aktuálnom roku, tak ako aj minulý rok, bude viac obchodných spoločností, ale aj družstiev zaradených v kategórii produkčných oblastí. Je to spôsobené tým, že do znevýhodnených oblastí sú zaradení poľnohospodári až vtedy, ak majú 2/3 pôdy v horších prirodných podmienkach. V minulosti stačilo mať v horších prírodných podmienkach 51 percent pôdy,“ vymenúva Z. Chrastinová.

Komisiu k súťaži Top Agro zvolal NPPC – Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva a zúčastnili sa jej zástupcovia generálneho partnera podujatia UniCredit bank, Klubu poľnohospodárskych novinárov, a odborníci z radov bývalých zamestnancov VÚEPP.

„Cieľom komisie bolo predísť možným pochybnostiam, ktoré výsledky Top Agro často vyvolávajú. Došlo k zmene kritérií, ktorých cieľom je čo najlepšie vyhodnotiť ekonomickú bonitu poľnohospodárskych subjektov,“ informuje Štefan Adam, riaditeľ NPPC – VÚEPP.

Možnosť vyjadriť sa k novým ekonomickým kritériám dostali aj samosprávne organizácie zastupujúce poľnohospodárov v rámci celého Slovenska. Až na Agrárnu komoru Slovenska ju nevyužili.

„Tento rok sa do popredia dostala aj otázka kvalitatívneho hodnotenia manažérov. Majú byť určitou protiváhou ekonomickým kritériám a môžu zvýrazniť sociálny aspekt na vidieku,“ hovorí Jozef Sedlák, predseda KPN.

V samostnej súťaži Top Agro sa v posledných ročníkoch darí špecializovaným poľnohospodárskym podnikom, ktoré sa orientujú na osivárstvo, vinohradníctvo, alebo ovocinárstvo.

„Rok 2016 môžeme z ekonomického hľadiska zaradiť k tým lepším. Podľa údajov s ktorými disponujeme dosiahlo poľnohospodárstvo kladný výsledok hospodárenia, čiže zisk pred zdanením 50,4 milióna eur, čo je o 13,6 miliónov eur viac, ako v roku 2015,“ hovorí Štefan Adam.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: autor - stretnutie komisie TOP AGRO na NPPC - VUEPP

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments