Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Zo sveta

Europoslanci odobrili ďalšie obchodné ústupky EÚ pre Ukrajinu

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes v Štrasburgu odobrili ďalšie obchodné ústupky pre Ukrajinu, čo má podporiť hospodársky rozvoj tohto štátu.

Európska únia na základe neformálnej dohody medzi ministrami členských krajín z júna tohto roka sa rozhodla ponúknuť Kyjevu ďalšie obchodné ústupky. Europoslanci počas dnešnej rozpravy tento zámer odobrili a schválili väčšinu navrhovaných nových ústupkov, znížili však objem dodatočných kvót pre niektoré poľnohospodárske výrobky.

Kľúčové body nových návrhov určujú, že ročný dodatočný objem kvót paradajok bol znížený z 5000 ton (t) ročne na 3000 t ročne. Kvóta na pšenicu bola znížená zo 100.000 t na 65.000 t, kvóta na kukuricu zo 650.000 t na 625.000 t, v prípade jačmeňa je to zníženie z 350.000 na 325.000 t a pre močovinu, priemyselné hnojivo, nebudú platiť žiadne ďalšie kvótové preferencie, okrem tých, ktoré sú uvedené v rozsiahlej a komplexnej dohode o voľnom obchode medzi EÚ a Ukrajinou (DCFTA).

Poslanci zároveň upozornili, že boj proti korupcii sa stal jednou z hlavných podmienok udelenia preferenčného vývozu Ukrajine a po novom už aj zástupcovia priemyslu, nielen členské štáty Únie, môžu požiadať o správu o možných opatreniach na ochranu výrobcov v EÚ.

Nové obchodné koncesie pre Ukrajinu boli schválené 566 hlasmi za, 96 poslancov bolo proti a 28 sa zdržalo hlasovania.

Spravodajca EP pre Ukrajinu, poľský europoslanec Jaroslaw Walesa v tejto súvislosti uviedol, že EÚ ponúka Ukrajine a zároveň rieši obavy európskych poľnohospodárov.

„Poskytnutím nových ústupkov chceme podporiť prebiehajúce reformy, posilniť malé a stredné podniky a poskytnúť potrebný podnet na zvýšenie obchodných tokov. Dúfam, že to bude ekonomicky i politicky výhodné pre obyvateľov Ukrajiny,“ povedal Walesa.

Obchodná dohoda s Ukrajinou, ktorá je súčasťou asociačnej dohody EÚ-Ukrajina a ktorá sa uplatňuje od januára 2016, umožnila vzájomné otváranie trhov s tovarom a službami, pričom však EÚ rýchlejšie znižuje a ruší svoje obchodné bariéry pre Ukrajincov.

Autor článku: Jaromír Novák - spravodajca TASR v Bruseli
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
3 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Qet
Qet
5. júl 2017 11:33

Asi aj slovenskí obilninári by si mali začať zvykať na novú konkurenciu na trhu s komoditami a na to, že ich ani hranica s „nečlenom“ EÚ neochráni. Ukrajina je silný producent obilia a jej dodávky do EÚ môžu ovplyvniť aj ceny u nás, nehľadiac na to, že sa realizujú na… Celý komentár »

Majk
Majk
6. júl 2017 11:51

Očom sú konkretne tie kvoty, ktore sa znížili??? Znižíla sa vyroba na Ukrajine alebo dovoz na Ukrajinu?

jm
jm
6. júl 2017 22:18

Mňa by skôr zaujímalo kde EÚ túto produkciu chce umiestniť keď v uvedených komoditách si myslím ,že má sama prebytok. Alebo sa mýlim?Skôr mi to pripadá ako bratská pomoc lebo ani Ukrajiná asi nemôže dovážať svoje produkty do Ruska.