Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Jarmok v Novoti sa stáva sviatkom ovčiarov a malých výrobcov

Jarmok v Novoti sa stáva sviatkom ovčiarov a malých výrobcov
insert_photo2 x autor

Prekrásna syrárska slávnosť „Novoťská hrudka 2017“ spojená s jarmokom syrov, ktorá sa uskutočnila 2. júla 2017 na Orave v Novoti, znova potvrdila svoju jedinečnosť a ukázala majstrovské diela figurálnych syrov.

Prehliadka miestnych syrov začala na podnet Jozefa Kondelu, predsedu poľnohospodárskeho družstva Agrovex pred dvanástimi rokmi a prvé ročníky boli na pôde družstva. Postupne sa podujatie stalo masovejším a v súčasnosti tento jarmok, prehliadka a súťaž syrov, patrí medzi významné podujatia malovýrobcov syrov nielen na Orave ale i na celom Slovensku.

Tohoročné podujatie pomáhali zorganizovať a zabezpečiť obec Novoť, Agrovex Novoť a Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne.

Napriek pomerne chladnému a aj daždivému počasiu prišlo vyše tisíc ľudí. Návštevníci pochádzali zo samotnej oravskej obce, z ďalších miest Slovenska a aj z Poľska. Určite nikto z návštevníkov nebanoval, že sa zúčastnil. Podujatie začalo ako obvykle svätou omšou v Rímsko – katolíckom kostole posvätením statku.

Nasledoval bohatý kultúrny program, s vynikajúcimi súbormi a vystúpeniami deti. Na jarmoku zaujali aj mnohé stánky s predajom remeselníckych výrobkov a špecialitami, na ktorých si pochutili prevažne gurmáni. Z odborného hľadiska boli hlavnými podujatiami syrárske súťaže najmä figurálnych syrov, ktoré hodnotila odborná komisia a aj verejnosť. Súťažilo sa aj v kvalite ovčích hrudkových syrov, ktoré hodnotila iba verejnosť. Konala sa aj tradičná súťaž v ťahaní syrových nití.

Do súťaže o najkrajšie figurálne syry sa prihlásilo 18 výrobcov, do súťaže o najlepší Ovčí hrudkový syr sa prihlásilo 6 výrobcov a v súťaži o najrýchlejšie ťahanie syrových nití sa zúčastnilo 10 súťažiacich. Odborná komisia zložená z nezávislých odborníkov (K. Herian, J. Keresteš, K. Jančiová, J. Habovštiak a A. Kováčiková) hodnotila u figurálnych syrov dve kritéria a to manuálnu náročnosť i zručnosť a umelecký dojem. Verejnosť hodnotila iba najlepší figurálny syr, resp. syrovú tortu a aj ovčie hrudky. Z každej súťaži boli prví traja odmenení diplomom a vecným darom.

Výsledky syrárskych súťaží boli nasledovné:

Hodnotenie odbornej komisie figurálnych syrov
Koleňová Ľudmila – Novoť – 96 bodov
Pitáková Veronika – Novoť – 87 bodov
Veselovská Miroslava – Mútne – 78 bodov
Mikolajčíková Jozefína – Novoť – 76 bodov
Syrové torty, s.r.o. – Hričovské Podhradie – 75 bodov

Hodnotenie verejnosti figurálnych syrov
Koleňová Ľudmila – Novoť – 402 hlasov
Kuchťáková Emília – Novoť – 133 hlasov
Syrové torty s.r.o. – Hričovské Podhradie – 119 hlasov
Mikolajčíková Jozefína – Novoť – 82 hlasov
Vrábľová Viktória – Zákamenné – 81 hlasov

Hodnotenie kvality ovčej hrudky verejnosťou
PD Trsteník – Trstená – syr č. 4 – 324 hlasov
Obert SHR – Salaš Slopná – syr č. 1 – 157 hlasov
RD Veľká Rača – Oščadnica – syr č. 3 – 102 hlasov
Salaš Oravská Lesná – Beskyd – syr č. 5 – 79 hlasov
Agrotour – Jurky – Vasiľov – syr č. 6 – 76 hlasov
PD Liptov – Liptovské Revúce – syr č. 2 – 74 hlasov

Súťaž v ťahaní syrových nití ( z 0,5 kg syra)
Mäsiarová Janka – 63,5 m – 3,43 min – 17,07 m/min
Ligasová Janka – 61,0 m – 4,39 min – 13,12 m/min
Škapcová Alenka – 47,0 m – 4,16 min – 11,03 m/min
Zavoďančíková Marta – 56,0 m – 5,35 min – 10,04 m/min
Ligasová Mária – 34,0 m – 3,25 min – 9,94 m/min

Najväčším zážitkom na podujatí bolo hodnotenie krásnych figurálnych syrov a syrových tort. Tieto tvarované parené syry majú práve v Novoti a v jej okolí už dlhú tradíciu a doposiaľ ich výrobcovia patria medzi najlepších na Slovensku. Osobitne treba pochváliť pani Ľudmilu Koleňovú, ktorá výrazne zvíťazila v odbornej komisii aj vo verejnosti. Jej figurálne syry boli skutočným majstrovským dielom z hľadiska estetického i z hľadiska manuálnej zručnosti.

Môžeme smelo skonštatovať, že práve Novoťské figurálne syry sú lídrom v tejto kategórii a podľa nich sa začali robiť takéto tvarované parené syry aj na viacerých malých farmách a v malých mliekárniach na Slovensku a už aj v Českej republike. Sú to skutočne unikátne syry, ktoré by si zaslúžili ešte viac zviditeľniť a aj chrániť i z medzinárodného hľadiska.

Hodnotené Ovčie hrudkové syry boli pomerne mladé, no verejnosť aj tak ako najlepšie hodnotila syr už mierne vykysnutý s prirodzenou kyslomliečnou arómou po ovčom mlieku.

Osobitne treba pochváliť aj veľmi zručné ženy, ktoré dokázali kvalitne a rýchlo ťahať syrové nite z pareného syra. Rýchlosť ťahania syrových nití nad 10 metrov za minútu je už veľmi chvályhodná.

Celkovo možno konštatovať, že aj tohoročná Novoťská hrudka a Syrársky jarmok boli napriek dažďu a chladu veľmi úspešné. Však práve takýmito podujatiami je možné zviditeľniť a úspešne propagovať nielen samotnú obec Novoť, ale aj Oravský región a tým aj celé Slovensko.

Autor článku: Karol Herian, bývalý riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline
Zdroj obrázku: 2 x autor

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments