Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z domova

Žatva je v tretine, výnosy budú nižšie o 20 až 30 percent

Žatva je v tretine, výnosy budú nižšie o 20 až 30 percent
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Tohtoročná žatva na Slovensku má za sebou približne jednu tretinu a už dnes je zrejmé, že výnosy hustosiatych obilovín budú oproti predchádzajúcemu roku nižšie o 20 až 30 percent.

Skonštatovala to ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nom. SNS) počas dnešného výjazdu v Poľnohospodárskom výrobno-obchodnom družstve Drahovce v okrese Piešťany.

„Osevné plochy hustosiatych obilovín sme v tomto roku znížili z 570.000 hektárov na 530.000 hektárov. U všetkých plodín s výnimkou ozimných jačmeňov, ktoré vyzerajú stabilizované, budú výnosy nižšie,“ povedala Matečná.

Podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milana Semančíka extrémne suchá budú mať vplyv nielen na kvantitu, ale aj kvalitu produkcie.

„Tohtoročná žatva má svoje špecifiká, sucho urobilo svoje. Žatvu sme začali nezvykle skoro, o 10 až 14 dní skôr. Prinieslo to zníženú produkciu a trošku aj problém s kvalitou,“ povedal.

Do budúcnosti sa podľa jeho slov bude potrebné pripraviť tak, aby sa podarilo minimalizovať škody vytvorením rizikového fondu. Napriek 20-% prepadu sa však nedostatku obilia obávať netreba, tvrdí Semančík.

„Minuloročná celková produkcia sa pohybovala na úrovni 3,1 milióna ton, tohtoročná je odhadovaná na 2,5 milióna ton. Naša potreba je 1,5 milióna ton, čiže milión nám zostane na vývoz. Na potravinárske i kŕmne účely pre Slovensko dokážeme zabezpečiť dostatok obilia.“ 

Ministerstvo pôdohospodárstvo a rozvoja vidieka SR podalo cez svoje Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum na Ministerstvo školstva SR národný projekt, týkajúci sa klimatických zmien a ich vplyvu na poľnohospodárstvo.

„Projekt zároveň obsahuje aj riešenia situácie, a to podporu šľachtenia nových druhov plodín odolných voči suchu a podporu hydromeliorácií,“ povedala Matečná. 

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments