Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Šikovnosť, pracovitosť a životná múdrosť sedliakov

Šikovnosť, pracovitosť a životná múdrosť sedliakov
insert_photoautorka

Poľnohospodárske družstvo Vršatec v Pruskom hospodári v ôsmich katastrálnych územiach troch dolín horného Považia na výmere 1530 hektárov. Na asi 600 hektároch ornej pôdy pestujú obilniny, ozimnú repku, cukrovú repu, lucernu a kukuricu na zrno i na siláž. Kúsok od Ilavy, z nížiny s nadmorskou výškou 240 metrov sa ich parcely prudko dvíhajú na úpätiach Bielych Karpát až do výšky 800 m.n.m.

Na svahoch ročne vyprodukujú asi 6 000 t sena a senáží, zvyšné lúky spása asi 300 kusov mäsového dobytka. Medzi kravami bez trhovej produkcie mlieka sa na pasienku voľne pohybujú plemenné býky, takže majú dokonalý welfare. Stádo asi 450 kusov dojníc holsteinského plemena si hovie v tieni maštale na dvore v Bohuniciach, ale zvedavosť ich premôže a vyjdú na dvor privítať návštevníkov. Predseda nás vedie ku krytej hale, kde družstvo skladuje senáž s ražou.

„Je pre dojnice chutnejšia, ale okrem toho aj eliminuje tepelný stres a naozaj lákavo vonia,“ približuje predseda.

Družstvo si vyrába aj vlastné kŕmne zmesi. Na treťom hospodárskom dvore v Mikušovciach podnik chová býky na výkrm a na štyri zimné mesiace sem zháňajú z pasienkov cez tri doliny aj kravy bez trhovej produkcie mlieka. Pasie sa tu aj koník.

Rastlinnú výrobu v podstate podriadili potrebám svojej živočíšnej výroby. Napokon, nájsť na Slovensku podnik s 1 559 kusmi dobytka a 1 530 hektármi poľnohospodárskej pôdy je skôr raritou. V PD Pruské však kladú dôraz na zachovanie úrodnosti pôdy, pre ktorú má maštaľný hnoj obrovský význam. Aj vďaka nej dosahujú z hektára úrodu 10 ton zrna kukurice, 85 ton cukrovej repy, či 50 ton kukuričnej siláže. Porasty lucerny kosili vlani päťkrát, ďatelinotrávy trikrát. Napriek daždivému roku dokázali vystihnúť aj dobré počasie pre zber kvalitného lisovaného sena.

Z údolia obce Pruské sa naše auto zrazu štverá do strmého kopca, kde zberové stroje práve riadkujú vyschnuté seno, balíkujú ho a nakladajú na odvoz. Tunajší traktoristi si už zvykli a skúšajú svoju odvahu pri ich obrábaní. Napokon, v rámci sezóny si dokážu aj celkom slušne zarobiť.

„No je čoraz ťažšie nájsť a udržať si šikovných ľudí v poľnohospodárskej výrobe, obzvlášť v ťažkých podmienkach nášho chotára,“ povzdychne si predseda.

Napriek tomu, že by dokázali hospodáriť aj s menším počtom zamestnancov, držia si ich až 70 a aj takto udržiavajú zamestnanosť a podporujú miestnu komunitu. Spolupracujú aj s okolitými obcami a miestnymi podnikateľmi, pretože bez vzájomnej pomoci by to často ani nešlo. Podnik sa zaoberá aj galvanickým zinkovaním, ktoré mu prináša stabilné komerčné príjmy. Po niekoľkých počiatočných rokoch v strate už od roku 2000 družstvo hospodári so ziskom.

Vršatecké pahorky poskytujú pôvabné výhľady do údolia rieky Váh. Lúky, na ktorých kosia seno, voňajú lesnými jahodami a liečivými bylinami. Nečudo, že sa tu páči aj turistom a chatárom. Cykloturisti si tiež nájdu množstvo príležitostí na pokojné trasy, aj zaujímavé výzvy. Výzvami k odvahe sa často stávajú aj miestne komunikácie v zime pre tých, ktorí sa usídlili pod bralami Vršatca.

Združená stredná škola poľnohospodárska v obci Pruské vychováva mladých poľnohospodárov. Aj PD Vršatec angažuje žiakov v rámci systému duálneho vzdelávania a tí tak majú šancu zapracovať sa v praxi skôr a nastúpiť do práce už ako kvalitný, hotový zamestnanec.

V 18.storočí pôsobil v Pruskom aj významný autor barokovej lyriky, aj zbierky „Valaská škola – mravúv stodola“, Martin Hugolín Gavlovič. Tak ako on, aj my sme obdivovali šikovnosť, pracovitosť a životnú múdrosť „sedliakov“, ktorí tu statočne a vytrvalo zveľaďujú dedičstvo prírody, mysliac aj na budúce generácie.

Autor článku: Lada Debnárová pre poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: autorka

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
beata
beata
19. júl 2017 8:56

Pekný článok, cez víkend som bola v tejto oblasti pod Vršatcom, v Červenom Kameni 🙂