Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Výroba kŕmnych zmesí sa vlani znížila o 4,9 %

Výroba kŕmnych zmesí sa na Slovensku v roku 2016 medziročne znížila o 4,9 % na 662.000 ton. Uviedol to vo štvrtok na tlačovej konferencii predseda predstavenstva Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností (ZVKSaOS) Marian Uhrík.

Pre ošípané sa z celkového množstva vyrobilo 224.000 ton zmesí, pre hovädzí dobytok 199.000 ton, pre hydinu 222.000 ton a tzv. ostatných kŕmnych zmesí sa vyprodukovalo 17.000 ton.

„Vlani výroba kŕmnych zmesí klesla v porovnaní s rokom 1990 až o 76,6 %,“ upozornil Uhrík s tým, že pokles výroby kŕmnych zmesí odráža zlý stav v živočíšnej výrobe na Slovensku.

Slovensko podľa Uhríka „trpí“ pri výrobe kŕmnych zmesí veľkým počtom malých výrobcov.

„Pokiaľ je priemer v EÚ 34.000 ton vyrobených kŕmnych zmesí na jednu výrobňu za rok, tak Slovensko má z tejto hodnoty len 10 %, teda asi 3500 ton vyrobených kŕmnych zmesí za rok na jednu výrobňu. Na ilustráciu, krajinou s najväčšou priemernou výrobou je Holandsko, s hodnotou 114.000 ton na výrobňu za rok,“ dodal.

Zväz výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností predstavuje záujmové združenie právnických subjektov podnikajúcich v oblasti výroby kŕmnych zmesí, združuje členov zaoberajúcich sa skladovaním poľnohospodárskych komodít, ako aj obchodných spoločností podnikajúcich v oblasti nákupu a predaja krmív, kŕmnych komponentov a obilia.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments