Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

SPPK: Aj pre sucho dopestujeme o 20 percent menej obilnín

SPPK: Aj pre sucho dopestujeme o 20 percent menej obilnín
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Vysoké teploty v kombinácii s dlhotrvajúcim suchom vždy nepriaznivo vplývajú na poľnohospodárske plodiny a nielen na tie. Uviedla to hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová v súvislosti s tohtotýždňovými horúčavami a absenciou zrážok.

Vlahu si podľa nej “pýta” všetko, čo rastie v prírode, v sadoch, vo vinohradoch, v našich záhradkách. Počasie je v poľnohospodárstve nevyspytateľné a platí to aj pre tieto dni.

“Kým v predchádzajúcich dňoch sme mali na Slovensku najmä daždivé počasie a ochladenie, do štvrtka tohto týždňa pre viaceré regióny SHMÚ dokonca vydal výstrahu 2. stupňa pred mimoriadne vysokými teplotami,” spresnila.

“Hoci sme tu mali počas minulého týždňa zrážky, meteorológovia neočakávajú, že sa sucho úplne skončilo na celom území Slovenska. Aktuálne vysoké teploty a bezzrážkový stav situáciu opäť o niečo zhoršia,” upozornila.

Sucho má podľa Holéciovej vplyv na letné plodiny (obilniny, repku olejnú) a aj na jesenné plodiny (okopaniny, cukrovú repu, kukuricu, slnečnicu…). Dlhotrvajúce sucho trápilo už v polovici mája poľnohospodárov najmä na západe a juhu Slovenska.

“Aj pre sucho preto dopestujeme v tomto roku približne o 20 % menej hustosiatych obilnín, než sme dopestovali vlani,” zdôraznila.

Pod pokles sa však v menšej miere podľa jej informácií podpísali aj iné faktory – jarné mrazy či lokálne ľadovce.

“A navyše, reálne nemôžeme očakávať, že príroda nám bude každým rokom dávať rekordné úrody obilia. Vlani sme, čo sa týka množstva hustosiatych obilnín, totiž prepisovali 10-ročné rekordy,” poznamenala.

Sucho celkovo urýchlilo podľa nej dozrievanie všetkých druhov hustosiatych obilnín. Žatva sa preto začala v neobvykle skorom termíne, aj o 10 až 14 dní skôr, než bežne poľnohospodári začínajú kosiť. Už zo začiatku žatvy nám poľnohospodári hlásili, že obilie je “zahorené”, že má minimum jadra. Sucho tak bude mať vplyv nielen na nižšiu úrodu, ale sa podpíše aj pod zníženú kvalitu niektorých druhov obilnín.

“Odhaduje sa, že v tomto roku pozbierame okolo 2,5 milióna ton hustosiatych obilnín,” doplnila.

Podľa Holéciovej rovnako sucho vplýva aj na jesenné plodiny, kukuricu, slnečnicu, cukrovú repu. Zväz pestovateľov cukrovej repy, ktorý je členom SPPK, dnes uviedol, že na základe mikroprieskumu na políčkach jedného pestovateľa zhodnotil aktuálny stav porastov cukrovej repy u daného pestovateľa. Hmotnosť buľvy je približne o štvrtinu nižšia, ako býva priemer za posledných 5 rokov. V júni zaznamenali vo väčšine oblastí, kde sa pestuje cukrová repa, zrážky od 30 do 90 mm, čo by mohlo plodine pomôcť.

“Pestovatelia tieto zrážky brali ako posledný záchranný pás, ktorý by mohol pomôcť suchom skúšanej repe. Keďže však tento týždeň máme extrémne horúčavy a do zberu ešte ostáva niekoľko týždňov, momentálne dnes ťažko hovoriť o tom, do akej miery bude úroda cukrovej repy ovplyvnená suchom. Bližšie môže napomôcť augustový monitoring na poliach s cukrovou repou, ktorý bude robený už na väčšej vzorke od viacerých pestovateľov počas augusta spolu trikrát,” podčiarkla.

Sucho podľa Holéciovej vplýva aj na pestovanie krmovín a tráv. Trávy, ďateliny nerastú do požadovaného objemu a už po prvej kosbe nám poľnohospodári z niektorých oblastí Slovenska hovorili, že porasty nemajú veľkú snahu rásť v požadovanom objeme do druhej kosby.

“Suché počasie však momentálne prospieva žatevným prácam, ktoré neprerušuje dážď. Vzhľadom na extrémne teploty však vyzývame ľudí, aby pre hroziace požiare v blízkosti polí nemanipulovali s otvoreným ohňom. Stačí chvíľka nepozornosti a presušené obilie môže okamžite vzbĺknuť a prerásť do obrovského požiaru, ktorý bude ohrozovať ľudí aj ich majetok, úrodu,” dodala hovorkyňa SPPK.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments