Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

V južných oblastiach finišuje, v severných naberá na obrátkach

V južných oblastiach finišuje, v severných naberá na obrátkach
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Žatva v 30. kalendárnom týždni pokračovala s prestávkami spôsobenými nepriaznivým počasím. Žatva sa ukončuje v južných regiónoch SR, zintenzívňuje sa vo vyššie položených oblastiach. Problémy spôsobuje vo väčšine regiónov nižšia úroda so zhoršenou kvalitou a škody spôsobené premnoženou poľovnou zverou.

„V 30. týždni sa v rámci celého územia Slovenska zmenila vlahová situácia. Pršalo, aj keď vo veľmi rozdielnom rozmedzí, keďže v mnohých regiónoch sme zaznamenali lokálne búrky. Sucho zmiernilo aj ochladenie,“ priblížila. 

V rámci bratislavského regiónu (okresy Malacky, Senec, Bratislava) je podľa hovorkyne skončený zber pšenice, jačmeňa a repky.

„Poľnohospodári dokončujú zber raže. Žatva pokračovala bezproblémovo, znížené hektárové úrody sú pri všetkých plodinách pre prevládajúce sucho spôsobené nízkymi zrážkami v období dozrievania zrna. Celkovo je v tejto oblasti úroda pšenice a jačmeňa takmer o polovicu nižšia ako v minulom roku,“ informovala. 

V Galantskom okrese so žatvou podľa Holéciovej skončili. Výsledok podpriemernej produkcie u hustosiatych obilnín, repky, ako aj maku jednoznačne hovoria o extrémnom suchu počas vegetácie. Úrody boli veľmi kolísavé, v závislosti od lokálnych zrážok, čo v konečnom dôsledku vidieť aj na kvalite pozberanej úrody. 

Žatvu skončili podľa nej aj v nitrianskom regióne (v okresoch Nitra, Zlaté Moravce, Topoľčany, Šaľa). V porovnaní s minulým rokom sú však úrody nižšie u pšenice o asi 27 %, jačmeňa o 20 % a repky o 15 %.

„Viacerí pestovatelia sú z výsledkov sklamaní a možno ich aj napriek pokročilým pestovateľským technológiám porovnávať s rokom 2000, rokom mimoriadneho sucha,“ poznamenala. 

Doplnila zároveň, že so žatvou skončili aj v okrese Komárno, Bánovce nad Bebravou alebo Nové Zámky. Poľnohospodári diskujú polia po obilninách, zbierajú slamu, robia zber senáží a kosia trvalé trávne porasty. 

Žatva je podľa nej v plnom prúde v okrese Vranov nad Topľou, kde počas 30. týždňa počasie prácam na poli prialo. V okrese Bardejov majú pozberaných 27 % jačmeňa a 50 % repky. V regióne Prešov (okres Prešov a Sabinov) žatva pokračovala zberom pšenice, jačmeňa jarného a repky. Zber ozimného jačmeňa je ukončený. V okrese Košice a Trebišov v 30. týždni finišovali žatevné práce u všetkých plodín.

 „V 30. kalendárnom týždni sa žatva ešte nezačala v regióne Dolný Kubín (okresy Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín), v oblasti Kysúc, v okrese Žilina, Bytča alebo Stará Ľubovňa,“ dodala hovorkyňa SPPK.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments