Zadajte hľadaný výraz

Živočíšna výroba Zo sveta

Chronológia udalostí súvisiacich s africkým morom ošípaných

Chronológia udalostí súvisiacich s africkým morom ošípaných
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

rický mor ošípaných (choroba nie je prenosná na ľudí) bol zistený prvýkrát v minulom storočí v južnej Afrike. Ide o ochorenie charakterizované akútnym priebehom, zvýšeným sklonom ku krvácaniu postihnutých zvierat a vysokým percentom úmrtnosti. Prvý prenos z Afriky do Európy bol zaznamenaný v roku 1957.

O nákaze AMO začalo v Európe hovoriť po roku 2007, po jej rozšírení v Gruzínsku, Arménsku a ďalších krajinách kaukazskej oblasti.

Nákaza AMO je ekonomicky náročná, nakoľko spôsobuje vysokú mortalitu postihnutých prasiat a jej likvidácia s následnými prísnymi ochrannými opatreniami je veľmi nákladná.

Prenášačmi choroby, na ktorú neexistuje žiadny spôsob liečenia, sú hlavne diviaky. Opatrenia sú v podobe vykynoženia celého chovu ošípaných, čo znamená obrovské ekonomické straty.

TASR prináša výberovú chronológiu udalostí, súvisiacich s africkým morom ošípaných a opatreniami zavedenými na ochranu pred ním:

7. augusta 2011 – Pre epidémiu afrického moru ošípaných vyhlásili mimoriadny stav úrady v Krasnodarskej oblasti v južnom Rusku. Vysoko nákazlivé ochorenie sa rozšírilo na súkromnej farme. Vyhlásený stav núdze zahŕňal územie, kde chovali 12.000 prasiat, z ktorých vtedy už 50 uhynulo.

23. septembra 2013 – Rada Európskej únie (EÚ) pre poľnohospodárstvo na zasadnutí v Bruseli rozhodla o vyčlenení 2,5 milióna eur v rámci boja proti rozšíreniu afrického moru ošípaných na územie Európskej únie. Niektoré členské krajiny únie boli znepokojené výskytom epidémie afrického moru ošípaných v Bielorusku.

15. apríla 2014 – V priebehu dvoch týždňoch museli v Maďarsku usmrtiť vyše 500 ošípaných pre hrozbu afrického moru ošípaných.

23. júla 2014 – Poľské úrady potvrdili päť prípadov afrického moru ošípaných na farme neďaleko mesta Bialystok na východe krajiny, neďaleko krajín s Bieloruskom.

9. februára 2016 – Úrady na Krymskom polostrove vyhlásili stav mimoriadnej situácie v súvislosti s výskytom afrického moru ošípaných. Príslušné úrady zistili na Kryme dve ohniská nákazy. Po zistení druhého rozšírili dovtedy regionálne karanténne opatrenia na celý polostrov.

18. januára 2017 – V Lotyšsku vyhlásili výnimočný stav pre tri okresy, ktoré postihol africký mor ošípaných. Mimoriadne opatrenia boli zavedené v okresoch Krimulda, Adaži a Salaspils.

11. mája 2017 – Slovensko podporilo návrh Poľska na užšiu spoluprácu členských krajín EÚ s tretími krajinami, v ktorých sa šíri africký mor ošípaných. V tom čase bol zaznamenaný v Bielorusku, Moldavsku aj zhruba 80 kilometrov od slovenských hraníc na Ukrajine, kde je jedna zo zón najvyššieho výskytu tejto epidémie.

28. júna 2017 – Slovensko zakázalo dovoz tepelne neopracovaného mäsa a kúpu zvierat zo Zlínskeho kraja v ČR, kde sa objavil africký mor ošípaných. Do krajiny sa ochorenie dostalo zrejme od divokého prasaťa. Dvojicu uhynutých diviakov, u ktorých postupne chorobu potvrdili, objavili neďaleko seba za plotom Krajskej nemocnice Tomáša Baťu v Zlíne zdravotné sestry.

29. júna 2017 – Českí veterinári potvrdili tretí prípad nákazy africkým morom ošípaných. Pozitívne testované bolo uhynuté mláďa diviaka lesného, ktoré našli poľovníci v časti mesta Zlín nazývanej Lužkovice.

3. júla 2017 – Africký mor ošípaných zasiahol celý český okres Zlín, našli sa ďalšie uhynuté zvieratá.

25. júla 2017 – Na Ukrajine pri hraniciach s Maďarskom sa opäť objavil africký mor ošípaných. Ochorenie potvrdili pri zakarpatskej obci Berehuifalu, 20 kilometrov od hraníc.

1. augusta 2017 – Africký mor ošípaných hlásili z rumunsko-maďarského pohraničia, konkrétne z dvoch hospodárstiev pri meste Satu Mare na severovýchode Rumunska. Sedem infikovaných zvierat z dvoch susedných chovov zlikvidovali.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments