Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Chotár roka 2017 bol mimoriadne kvalitný + fotogaléria

Chotár roka 2017 bol mimoriadne kvalitný + fotogaléria
insert_photoautorka

Všetkých trinásť poľnohospodárskych subjektov, ktoré sa v tomto roku prihlásili do súťaže o najkrajší chotár roka, by si zaslúžili veľké ocenenie. Rozhodovanie bolo naozaj ťažké, no napokon 8-členná odborná komisia vybrala troch najlepších v dvoch kategóriách v 17.ročníku tejto súťaže.

Výsledky súťaže o najkrajší Chotár roka 2017:
Veľké farmy nad 500 ha:
1. Poľnohospodárske družstvo Hlohovec
2. Klása Kissová, SHR, Želiezovce
3. Poľnohospodárske podielnické družstvo Liptovská Teplička

Malé farmy do 500 ha:
1. J&J Ostrožovič, Veľká Tŕňa
2. Agrokarpaty s.r.o. Plavnica
3. Oľga Apoleníková, SHR, Pružina

Ostatné zúčastnené poľnohospodárske firmy v obidvoch kategóriách, podľa abecedy:
Agrofarma Dianiška, s.r.o. Tisovec
Černay Zdenek, SHR, Senec
Gemerprodukt Valice OVD
Poľnohospodárske družstvo Važec
Poľnohospodárske družstvo Vršatec Pruské
RIVEL spol. s r.o. Mužľa
Tlstá hora s.r.o. Chropov.

Aspoň pre malú ilustráciu ponúkame fotografiu z každého súťažiaceho podniku (zoradené sú podľa abecedy):

Agrofarma Dianiška, s.r.o. Tisovec: Takmer 1000 kusové stádo oviec krížencov plemien Lakon a Slovenská valaška sa pasie na svahoch nad Tisovcom. Ich priemerná ročná úžitkovosť dosahuje až 34 kg syra na ovcu. Bratia Peter a Miroslav Dianiškovci pokračujú v tradícii rodinnej farmy a výrobe kvalitných ovčích produktov.

Agrokarpaty, s.r.o. Plavnica: Helena Petrusová, konateľka, sa rada obklopuje voňavými bylinkami, ktoré pokrývajú 350 hektárov neďaleko Pieninského národného parku. Spoločnosť ich spracúva na bylinkové čaje, zmesi do kúpeľa, masážne oleje, aj terapeutické vankúšiky.

Oľga Apoleníková, SHR, Pružina: Približne 1000 kusové stádo pripúšťa trikrát do roka, čo jej umožňuje spracúvať a ponúkať kvalitné ovčie výrobky celoročne. Výmeru 360 ha pôdy v oblasti Strážovských vrchov využíva nielen na lúky, pasienky, ale aj na pestovanie maku. Predajňa na farmárskom dvore uspokojí náročné chute i oko zákazníka, ktorého množstvo ocenení presvedčí o kvalite ponuky.

Černay Zdenek, SHR, Senec: Dlhoročný pestovateľ zeleniny využíva na zavlažovanie špeciálnych plodín vodu zo Seneckých jazier a venuje sa aj obchodnej činnosti. Vynikajúce vybavenie poľnohospodárskou mechanizáciou a skladovými kapacitami mu umožňuje efektívne hospodárenie s produkciou počas celého roka.

Gemerprodukt Valice OVD: František Tóth je hrdý na výrobu ovocinársko-vinárskeho družstva pri Rimavskej Sobote. Takmer 200 hektárov im umožňuje diverzifikovať špeciálnu rastlinnú výrobu aj o pokusníctvo, a tak ekonomika podniku „stojí na viacerých nohách“. Viaceré kvalitné produkty získali značku regionálneho produktu z Gemera.

J&J Ostrožovič, Veľká Tŕňa: Živnostník Jaroslav Ostrožovič s manželkou obhospodarujú vlastné rodivé vinice na 58 hektároch v Tokajskej vinohradníckej oblasti. Špičkovú kvalitu tokajských vín oceňujú na celom svete a pivnice s ušľachtilou plesňou i agroturistické možnosti vyhľadáva mnoho „milovníkov života“.

Klára Kissová, SHR, Želiezovce: Ľudovít Kiss pyšne ukazuje rastúce plody takmer nadľudského úsilia – vypestovať rôzne druhy zeleniny a ovocia na 756 hektároch. Kvapková závlaha je takmer na 500 ha, čo predstavuje obrovské náklady na výrobu. Okrem vlastných predajní, predáva produkciu do konzervární.

Poľnohospodárske družstvo Hlohovec: Anton Cebo, dlhoročný predseda úspešného podniku, ktorý hospodári na 3946 hektároch konča Trnavskej tabule, je hrdý na svoje úrodné polia, vinice a sady, ako aj chov hovädzieho dobytka a ošípaných. Odpadom z maštalí „kŕmia“ bioplynku a energiou získanej z nej zasa vykurujú svoje objekty. Ich výroba sejačiek značky PNEUSEJ je dobre známa takmer vo všetkých štátoch Európy. 

Poľnohospodárske družstvo Važec: Panorámu Vysokých Tatier si užívajú stáda 1000 kusov dobytka a taký istý počet oviec. Na 2024 hektároch v horskej oblasti však pestujú aj obilniny, strukoviny a krmoviny, ale aj topinambury pre zdravotné využitie. Ekologický spôsob hospodárenia ich priviedol až k potrebe vybudovať bio-bitúnok, aby svoju ponuku ovčích výrobkov mohli rozšíriť o ďalšie kvalitné a zdravé farmárske produkty.

Poľnohospodárske družstvo Vršatec Pruské: Výhľady zo svahov siahajúcich až do nadmorskej výšky 800 metrov na údolie rieky Váh s polohou 240 m.n.m., si môže dopriať predseda Ján Kopšo. Výmeru takmer 1530 hektárov využíva nielen na pestovanie obilnín, olejnín, krmovín, ale aj na pasenie dobytka. Poľnohospodársku výrobu podnik rozšíril o galvanické pokovovanie.

Poľnohospodárske podielnické družstvo Liptovská Teplička: Podpredseda, Stanislav Michalica, má náročnú úlohu zlepšovať úrodnosť 1563 hektárov kamenistej pôdy na typických terasovitých políčkach pod Vysokými Tatrami. No darí sa mu so špaldovou pšenicou i zemiakmi, ktoré podnik ponúka v ekologickej kvalite. Produkty chovu dobytka a oviec sami spracúvajú a ponúkajú pri predaji z dvora.

RIVEL spol. s r.o., Mužľa: Miroslav Petrech je celý svoj život vinárom telom i dušou. Približne 80 hektárov vinohradov na južných svahoch s výhľadom do Maďarska produkuje vynikajúce odrody Rizlingu, Veltlínu i Leánky (skr. RIVEL), ale aj ďalších. Najteplejšia oblasť Slovenska, pH pôdy 7,8-7,9 a správne agrotechnické ošetrenie tvoria základ pre dokonalú harmóniu kyselín a cukrov svetovo predávaných vín značky Château Belá.

Tlstá hora, s.r.o. Chropov: Svetlana Iršová sa nezľakne ani smelej kravky zo svojho 62 kusového stáda, ktoré sa voľne pohybuje na 106 hektároch medzi myjavskými kopanicami, Záhorím a južnou Moravou. Jedinečnú atmosféru dotvárajú pasúce sa kone, mangalice i danielia zver. Slobodu, pokoj okolitých lesov a farmársky životný štýl tu oceňujú aj hostia chalupy využívanej na agroturistiku.

Každý z podnikov bol jedinečný, ich manažéri vynikajúci hospodári, ktorí sú hrdí na svoju prácu a kvalitné domáce výrobky. Aj tieto farmy sú živým dôkazom, že keď sa chce, vieme si aj doma vyrobiť chutné a zdravé potraviny a poskytnúť aj krásne chotáre pre relax a načerpanie energie každého návštevníka s otvorenými očami a srdcom.

Autor článku: Lada Debnárová - spracované pre poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: autorka

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
7 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
x
x
11. august 2017 22:28

toto by chcelo viac nestrannej kritiky a nie len také bezbrehé pochlebovanie

Lada Debnarova
Lada Debnarova
12. august 2017 6:17

Vazeny „x“, isteze nic nie je idealne, za vsetkym je iX omylov a paadov, ale tu prave chceme vyzdvihnut to, co sa dobre a pekne sa da u nas najst! Ocenit casto nedocenovanu pracu ludi so zvieratami a na pode. U nas sa skor pochlebuje investorom zo zahranicia…

x
x
12. august 2017 20:57

Milá pani sa v tom nejak vyznáte keď viete kde sa komu pochlebuje. Niekomu ku šťastiu stačí, že ho volajú pán minister, iný sa uspokojí len s pánom riaditeľom a táto vzorka plesá od blaha že sú spojení s Chotárom roka 2017 a v hodnotiacej komisii sa nenájde ani jeden… Celý komentár »

Jozef Bulla
Jozef Bulla
14. august 2017 9:30

Oneskorene. Autor X si nezaslúži titul pán. Anonymita je zbabelosť. Hodnotenie bolo také,aký je výrok komisie,ktorú vôbec nepoznám. Čo poznám a som presvedčený,že všetci ocenenení i zúčastnení si zaslúžia našu úctu a vďaku za zveľaďovanie roli dedičnej pri dorábaní chleba a produktov zeme Slovenskej v tejto nie jednoduchej a prajnej… Celý komentár »

Robo R
Robo R
14. august 2017 9:56

Vážený pán profesor Bulla. Aj anonymný názor je názorom hodným rešpektu a tolerancie. Myslím si, že pán x povedal to čo si myslí istá časť verejnosti a nie len poľnohospodárskej. A asi vie prečo to napísal anonymne. Každopádne kritický pohľad na vec nás môže posunúť aj vpred. Netreba sa hneď… Celý komentár »

Jozef Bulla
Jozef Bulla
14. august 2017 10:55

Vážený pán Robo R. Vôbec sa neurážam. Našou biedou je práve anonymita. Tá nám nepomôže,len nás hlavne v poľnohospodárstve pohltí. Zásadne rešpektujem okrem Anonyma,každý názor. Váš Jozef Bulla

x
x
14. august 2017 22:08

Každý vidíme svet svojim spôsobom a akademická stolička bolo vždy veľmi vysoko aby dovidela do reality všedných dní. Z ďakovných rečí, diplomov a medailí sa nikto nenaje, toto sa nosilo v inej dobe, len v mnohých hlavách to zostalo doteraz. Čo mám z kancelárie ovešanej čestnými diplomami, stuhami, dekrétmi a… Celý komentár »