Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Hlina: Sme na smiech celej Európe

Hlina: Sme na smiech celej Európe
insert_photo

Predseda Kresťanskodemokratického hnutia Alojz Hlina sa stretol s novinármi pred vstupom do výstaviska Agrokomplex. Uviedol, že ide o Potemkinovskú dedinu, ktorá neodráža aktuálny stav v rezorte.

„Zlý stav v rezorte dokumentuje pohľad na dve strany rieky Hron. Pokiaľ na jednom brehu hospodári roľník so svojou rodinou, ktorý ma ruky ako lopaty a buď je v poli, alebo na dvore, tak druhý breh obhospodaruje finančná skupina. Tých charakterizujú veľké, ani nepokosené pozemky a rozpadnuté maštale. Pokiaľ roľníka živí hospodárenie dlhodobo, tak finančná skupina sa do poľnohospodárstva zaľúbila len nedávno. Ako čerešničkou na torte možno znie, že ten roľník ešte v júli nemal vyplatené dotácie, čo výrazne skomplikovalo jeho fungovanie,“ uviedol Alojz Hlina.

Ako problém, ktorý spôsobuje, že sme na smiech celej Európe, charakterizoval dovoz ovčieho mlieka na výrobu nášho tradičného výrobku, bryndze.

 „V minulosti sme mali 2-milióny oviec, neskôr 1-milión oviec a teraz máme 300-tisíc. Ak sa situácia nezlepší, aj tento stav klesne o polovicu. Keď chceme mať mlieko, musíme mať ovce. Je veľmi ťažké konkurovať francúzskemu mlieku, ak majú podporu 60 centov na liter mlieka. Tam nám nepomôže ani Slovenská dojná ovca, ktorá sa úžitkovosťou nemôže rovnať Lacaunu,“ uviedol Hlina.

Alojz Hlina uviedol, že komunikoval s významnými osobnosťami z gastra, ktorí budú vo svojich prevádzkach informovať, že ponúkaná bryndza je vyrobené zo slovenského ovčieho mlieka. 

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments