Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Európa čelí nedostatku mlieka a masla

Európa čelí nedostatku mlieka a masla
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Európa čelí nedostatku mlieka, masla a smotany a v plnej miere sa to ukáže v období vianočných sviatkov. Ceny mliečnych produktov tak budú pokračovať v raste, najmä pred Vianocami. Uviedla to v týchto dňoch jedna z najväčších mliekarenských spoločností na svete, dánska firma Arla Foods.

Svetové ceny mlieka, ktoré v dôsledku znižovania produkcie vzrástli za posledných 12 mesiacov približne o 28 %, sa v posledných mesiacoch stabilizovali, ako však pre agentúru Reuters uviedol šéf Arla Foods Peder Tuborgh, zásoby mlieka vo svete sú veľmi nízke.

„Celý svet eviduje nedostatok mlieka,“ povedal Tuborgh s tým, že dôvodom sú práve veľmi nízke výkupné ceny komodity v minulom roku.

„Celá Európa zaznamenáva nedostatok smotany, masla a ďalších mliečnych výrobkov. A rastúci dopyt v období Vianoc nebude za žiadnych okolností možné uspokojiť,“ povedal Tuborgh, podľa ktorého práve tento fakt ťahá ceny nahor.

Problémy odštartovalo rozhodnutie Európskej únie zrušiť v roku 2015 mliečne kvóty. To spôsobilo prebytky komodity a následný prudký pokles cien. V reakcii na to producenti v Európe minulý rok výrazne obmedzili výrobu, čo začiatkom tohto roka viedlo zasa k opätovnému rastu cien.

Arla, ktorá združuje približne 12.500 farmárov v Dánsku, vo Švédsku, v Nemecku, Británii, Luxembursku, Holandsku a Belgicku, za 1. polrok tohto roka zvýšila výkupnú cenu mlieka o 19 %. Zároveň dodala, že aj v nasledujúcich mesiacoch počíta s rastom cien. Ďalší vývoj, čo sa týka svetových cien mlieka, bude podľa analytikov závisieť najmä od blížiacej sa jarnej sezóny na Novom Zélande.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
4 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
26. august 2017 22:05

Počas uplynulých mesiacov klesala produkcia mlieka nielen na Slovensku, a to o 4 %, ale aj v Európe o 2,3 %. Slovenský mliekarenský zväz (SMZ) informuje, že nízka produkcia sa musí prejaviť na náraste cien mliečnych výrobkov.Cena masla vzrástla historicky na maximum o sto percent . Podobné články vyrážajú dych.Ak… Celý komentár »

Farmer
Farmer
27. august 2017 19:13

A stavím sa, že pred Vianocami budú médiá plné takýchto správ. Tak, ako sa teraz s predstihom vlastne iba dozvedáme, že obchod bude predávať mlieko a mliečne výrobky za vyššiu cenu, aby sme si zvykli, tak sme nejak strávili aj správu o nerovnakých maržiach slovenských a zahraničných výrobkov. Maslo na… Celý komentár »

Otmar
Otmar
27. august 2017 19:39

To je tá skvelá a neomylná neviditeľná ruka trhu…tešme sa, čo bude ďalej

Margita
Margita
30. august 2017 9:57

V podstate sa nič mimoriadne nedeje – nastal len čas, kedy skončila trpezlivosť viacerých prvovýrobcov mlieka a robia to, na čo dlhodobo upozorňovali. Končia so stratovým biznisom. Tak, ako nemôžeme čakať, že bude strom rásť až do neba, nemôžeme ani čakať, že prvovýrobcovia mlieka budú donekonečna vyrábať mlieko za ceny,… Celý komentár »