Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z domova

Ministerstvo školstva povedie Gabriela Matečná

Ministerstvo školstva povedie Gabriela Matečná
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR od 1. septembra dočasne povedie ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS). Poverí ju prezident SR Andrej Kiska vo štvrtok (31. augusta) po tom, čo prijme od súčasného ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS) demisiu.

TASR o tom informoval poradca prezidenta pre komunikáciu Roman Krpelan. Ako ďalej Kancelária prezidenta SR potvrdila, minister školstva sa aktu osobne nezúčastní.

Plavčan odchádza z funkcie po tom, čo ho na to v stredu (16.8.) vyzval premiér Robert Fico (Smer-SD). Predseda vlády to zdôvodnil tým, že vládna koalícia si nemôže dovoliť hazardovať s dôverou verejnosti naštrbenou udalosťami na ministerstve školstva. Predsedu SNS Andreja Danka požiadal, aby v čo najkratšom čase navrhol nového šéfa školského rezortu. Danko meno nového ministra ešte neoznámil.

Ministerstvo školstva od začiatku júla čelí kritike pre rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Dotácie mali dostať aj firmy, ktoré výskum nikdy nerobili. Minister problematické výzvy zastavil a nariadil ich preverenie. Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra.

Po vypuknutí kauzy žiadala opozícia odstúpenie ministra. Udalosti spôsobili aj vládnu krízu iniciovanú vypovedaním koaličnej zmluvy zo strany SNS.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrarnik zHN
agrarnik zHN
31. august 2017 11:30

Odpočinutie večné daj jej Pane,
a svetlo večné nech mu jej svieti.
Už ma obkľúčili, smrteľné stony
úzkosti záhrobia, už ma obkľúčili.

Anonym
Anonym
1. september 2017 13:12

Je to jednoducha matematika,prave sa cerpaju prostriedky pre vyvolene podniky na dualne vzdelavanie a kto viac im moze pomoct ako zastupujuca pani ministerka?