Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z ekonomiky

Štvrtina masla stojí v Nemecku najviac od zavedenia eura

Štvrtina masla stojí v Nemecku najviac od zavedenia eura
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Štvrtina masla (250 g) sa od začiatku septembra predáva v nemeckom diskontnom obchodnom reťazci Aldi po 1,99 eura. Tak veľa ešte nikdy nestálo od zavedenia eura pred 15 rokmi. Cena masla v Aldi ovplyvňuje jeho cenu aj v iných supermarketoch. Nasledujú ho.

Mliekarne v Nemecku nepredpokladajú, že sa cena masla rýchlo vráti na predchádzajúcu úroveň. V máji sa 250 g predávalo ešte po 1,29 eura.

Hlavnou príčinou zdražovania masla je rast ceny smotany, z ktorého sa vyrába. Nákupné ceny v reťazci „v princípe zachovávajú trhový princíp ponuky a dopytu“, uviedla dnes centrála reťazca Aldi-Süd, ktorá pôsobí v južných nemeckých spolkových krajinách.

Ponuka smotany pre výrobu masla je teraz nízka. Od mliečnej krízy, ktorá vypukla v roku 2015, mnoho mliečnych fariem zaniklo, ďalšie obmedzili produkciu základnej suroviny. Uviedol to konateľ združenia producentov mlieka Eckard Heuser. Okrem toho sa v Európe na prelome leta a jesene tradične dosahuje najnižšia výroba mlieka.

Mliekarne tvrdia, že iba rastom cien svojich výrobkov môžu získať prostriedky, aby mohli platiť viac za dodávky suroviny prvovýrobcom.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
5 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
8. september 2017 23:08

Bolo by oveľa väčším prínosom napísať článok. Koľko sa vynaložilo finančných prostriedkov v rámci EÚ na skladovanie masla .Nakoniec či si to obyvatelia EÚ všimli alebo nie ,budú platiť viac. Bohužiaľ prvovýroba je stále na chvoste.

Anonym
Anonym
9. september 2017 9:33

roky sa varilo a mazalo z Ramy vlastnej sestry masla tak něch maslo zdražejů treba ho někupovať najma pred vianocami!On sa niekto spameté až poklesně export!A někupovať ani potom!

jm
jm
9. september 2017 21:57

Bolo by na mieste sa opýtať na čo sa vyhlasovali tendre na súkromné skladovanie masla keď nebolo čo skladovať . Alebo sa opäť mýlim?

jm
jm
9. september 2017 22:05

Údajne nie je z čoho to maslo vyrábať . Na to treba mlieko nie náhrady rastlinného tuku.

lala
lala
11. september 2017 21:34

že maslo po 1,99. Haha. Dnes som kupoval legendárne Rajo 250g za 2,69 Eur. To by asi nemec zaplakal a nezvládol financovať…