Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Môže katalóg potravín zlepšiť ekonomiku výrobcov?

Môže katalóg potravín zlepšiť ekonomiku výrobcov?
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

V súvislosti s rôznymi potravinovými škandálmi sa čoraz viac hovorí o surovinách z akých sa varí v školských zariadeniach, či sociálnych ústavoch. Tým, že domáce potraviny prechádzajú prísnejšou kontrolou, sú zárukou bezpečnosti. Národný katalóg potravín má dostať práve slovenské suroviny do našich verejných jedální.

Jeho pilotná verzia sa spustila v druhej polovici augusta a po overovacej fáze sa má dostať do praxe. Celý projekt Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR koordinuje Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum (NPPC) – Výskumný ústav potravinársky. O téme Národného katalógu potravín diskutovali v rámci odborných stolov aj zástupcovia potravinárov na tohtoročnom Agrokomplexe.

Takýto model zabezpečenia surovín pre verejné stravovanie sa nedotýka len školských jedální, ale aj jedální pri rôznych strediskách sociálnej starostlivosti, samosprávnych či štátnych inštitúciách. Dohromady ide zhruba o milión stravníkov. Nový model má byť dobrovoľným, a má byť ideálnou možnosťou pre prevádzkovateľa stravovne ako objednávať suroviny ľahko elektronickou formou a ako získa čo najľahší prehľad o situácii na trhu. Často sa totiž stáva, že aj pri verejných obstarávaniach vedúce jedální idú čo najľahšou cestou.

„Dnes musia ísť školské jedálne formou verejného obstarávania, v prípade sumy do 40-tisíc eur im stačia tri ponuky. Platí norma zjednodušenia verejného obstarávania. Často sa však stáva, že vedúce školských jedální často problematicky špecifikujú potravinu, ktorú chcú nakúpiť. Základným nedostatkom pre zabezpečenie kvalitných potravín pre školské stravovanie je nedostatočný opis produktu. NPK ponúkne systém obstarania kvalitných a bezpečných potravín, ktoré sú opísané kvalitatívnymi parametrami a vie ich zabezpečiť do verejného stravovania,“ hovorí Zuzana Nouzovská, riaditeľka Výskumného ústavu potravinárskeho, ktorý je súčasťou NPPC.

Nový Národný katalóg potravín, ktorý bude mať elektronickú podobu privítali aj slovenskí potravinári.

„Slovenské potraviny, ktoré by sa dostávali do jedální by prospeli tomu, aby zdravotný stav obyvateľstva bol lepší. A navyše by bol ďalším odbytovým kanálom pre našich producentov. Môžem potvrdiť, že naši potravinári vedia zabezpečiť celú škálu potravín, ktorá sa vyžaduje z hľadiska surovín do verejných jedální,“ hovorí podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Dušan Janíček.

Po novom systéme ako dostať slovenské potraviny ako suroviny do jedální volajú producenti už roky. A potravinové škandály rôznych dovozových potravín ich argumenty potvrdzujú. Pripomína riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

„Podiel slovenských potravín je nízky, v sektore stravovania je alarmujúci. Robili sme si viacero prieskumov v zariadeniach školského stravovania i štátnych organizáciách. Prvý problém je ten, že nákupca nevie rozoznať, ktorá potravina je slovenská. V našom prípade hydinového mäsa takýto problém nie je, pretože naši výrobcovia majú dostatočne označené produkty. Ale platí to vo všeobecnosti. Druhý problém je v systéme verejného obstarávania a v tom ako funguje a ako je nastavený,“ hovorí Daniel Molnár.

Zuzana Nouzovská informuje, že keď začali pracovať na katalógu, zistili, že jedálne potrebujú základné potraviny a používajú zhruba 150 druhov surovín, ktoré spracovávajú do jedál.

„Je to najmä ovocie zelenia, spracované ovocie, mäso a mliečne produkty,“ hovorí Nouzovská, pričom pripomína, že zatiaľ je v systéme 1880 generických potravín (akýchsi všeobecných kategórií), ktoré postupne môžu výrobcovia špecifikovať na svoju konkrétny výrobok.

Producenti sa zaregistrujú, preukážu, že nie sú dlžníkmi štátu, potom bude nasledovať príprava produktového listu a napokon príde plnohodnotná verzia katalógu. Podľa toho ako pôjde kvalifikácia produktov, vznikne konečná verzia online obchodu. Plán je spustiť celý systém ešte tento rok. Jedným z kritérií je aj obmedzenie vozenia potravín po Slovensku na veľké vzdialenosti, preto tvorcovia chcú aby sa do katalógu dostali aj regionálni dodávatelia. Produktový list umožní špecifikovať výrobcovi, v ktorom regióne je schopný svoj produkt dodávať a pravidelne ho bude môcť aktualizovať.

SPPK sa cez svoje regionálne pracoviská ujalo oslovovať producentov vo svojich regiónoch, aby postupne napĺňali databázu NPK. Ako pripomína Daniel Molnár: „Bude potrebné rozvinúť aj ďalšiu úroveň. Konečný konzument sa musí dožadovať, aby sa v stravovacích zariadeniach varilo, aby sa obstarávali slovenské potraviny. Je to úloha rodičov, starostov obcí, aby tlačili na vedúcich jedální, aby využívali tento katalóg, aby sme sa dostali k hlavnej filozofii jeho vzniku.“

Využívanie katalógu bude totiž dobrovoľné aj pre rôzne európske legislatívne opatrenia o hospodárskej súťaži.

Autor článku: Karol Vrbský – poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments