Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Pestovateľ sadbových zemiakov má za sebou dobrú sezónu

Pestovateľ sadbových zemiakov má za sebou dobrú sezónu
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Najväčší pestovateľ sadbových zemiakov na Slovensku, Poľnohospodárske družstvo (PD) v podhorskej obci Smrečany neďaleko Liptovského Mikuláša, má za sebou relatívne krátku, no mierne nadpriemernú sezónu. Oproti minulému roku predpokladá štvrtinový nárast množstva vyzbieraných zemiakov.

„Z celkovej výmery 60 hektárov nám ostáva vyzbierať úrodu ešte z približne 20 hektárov. S množstvom aj kvalitou zemiakov sme v tomto roku zatiaľ spokojní. Výnosy sa pohybujú od 25 do 35 ton zemiakov z jedného hektára. Na veľmi dobrej úrovni je aj kvalita zberu a čistota porastov. Tlak plesne bol minimálny, zdravotný stav je preto výborný,“ povedala vedúca rastlinnej výroby Anna Žembová.

Sezónu síce pre pretrvávajúce jarné mrazy začali približne o mesiac neskôr, počas leta im však počasie prialo.

Výraznú zmenu v cene zemiakov v tomto roku neočakáva. I keď ťažko vypestovaná slovenská produkcia z roka na rok klesá, trh je zaplavený lacnejšími produktmi zo zahraničia. Pestovanie zemiakov je podľa poľnohospodárov na Slovensku neekonomické.

„Tých pár stovák hektárov, čo u nás opäť ubudlo, veľmi rýchlo doplnili Francúzi a Nemci. Veľký pretlak zemiakov je aj v Poľsku a Českej republike, všetko sa to snažia predať u nás,“ doplnila Žembová.

Zdôraznila obavy slovenských pestovateľov, že ich zemiaky ostanú ležať nepredané v skladoch.

„Finančná situácia mnohým Slovákom neumožňuje nakupovať domáce produkty. Samozrejme, že ten, kto má hlbšie do vrecka, radšej kúpi lacnejšie zemiaky z dovozu,“ ozrejmila agronómka PD Smrečany.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments