Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Má slovenský cesnak šancu zaplniť domáce pulty?

Má slovenský cesnak šancu zaplniť domáce pulty?
insert_photoautorka a archív poľnoinfo.sk

Po nedávnom tlaku lacného čínskeho cesnaku, ten náš takmer zmizol z pultov predajní. No konzumenti rýchlo zistili, že chuťou nedosahuje kvalitu toho domáceho. Rastúci dopyt po cesnaku zo Slovenska opäť naštartoval slovenských pestovateľov a prebudil aj obchodné reťazce. Pokryje ale domáca produkcia aj dopyt týchto veľkých odberateľov, ktorí požadujú stabilné dodávky počas celého roka?

Je chvályhodné, že na Slovensku rastie počet malých pestovateľov, aj záhradkárov, ktorí sa snažia dopestovať toľko cesnaku, ktorý vystačí nielen pre ich vlastnú spotrebu, ale aj na predaj v malom. Pestuje sa zväčša paličák a pestovatelia si sami namnožujú aj sadivo pre ďalší rok. No v tomto prípade ide skôr o lokálnu ponuku, ktorá množstvom a ani cenou nemôže vyhovieť dopytu vo veľkých predajniach. Podľa Štatistického úradu SR sa na Slovensku v roku 2017 cesnak pestoval celkom na 100,5 ha (2016: 65,3 ha). Pri odhadovanej priemernej úrode asi 5-6 t na hektár by sa teda v tomto roku mohlo u nás vyprodukovať 500 až 600 ton cesnaku. Ročná spotreba je však až 3 000 t, a tak obchodníci musia cesnak dovážať. Väčšinou zo Španielska.

Najväčším pestovateľom u nás je Juraj Máčaj z Kráľovej pri Senci. Príchod obchodných reťazcov na Slovensko pochopil ako výzvu a príležitosť pre zväčšenie objemu svojho podnikania so zeleninou. Napokon, jeho rodina hospodári na poliach od Malého Dunaja po Voderady už štvrtú generáciu.

„My pestujeme cesnak vo väčšom rozsahu tretí rok. V roku 2015 sme mali 20 hektárov, v 2016 už 30 hektárov a tento rok 42 hektárov. Pre túto výmeru však nevieme zabezpečiť sadivo zo Slovenska, a tak nakupujeme sadbový materiál vo Francúzsku, alebo v Španielsku. Sú to certifikované odrody šľachtené tak, aby dali väčšiu úrodu, mali čistejšiu šupku a čo najviac sa priblížili požiadavkám našich zákazníkov,“ hovorí Juraj Máčaj.

Po tohtoročnej tuhej zime však úroda cesnaku nebola veľmi dobrá. A objem produkcie z hektára je práve to, čo určuje rentabilitu, a tým aj konkurencieschopnosť dodávateľa. Pretože náklady na výsadbu cesnaku a následne na jeho ošetrovanie, zber a pozberové spracovanie môžu ľahko dosiahnuť až 10 000 eur na hektár! A to aj pri mechanizovaných postupoch a moderných technológiách, pri ktorých je však stále potrebných aj mnoho ľudských rúk.

„Pokiaľ v Španielsku dosahujú bežne úrodu 12-14 ton z hektára, nám sa zatiaľ nepodarilo prekročiť 8 tonovú úrodu. To, čím Španieli bodujú je ideálna klíma, teplá a suchá, navyše bez mrazivej zimy. A tak za ostatných 5 rokov mohli zvýšiť produkciu cesnaku o štvrtinu, až na dnešných 28 000 hektárov. Sadia a zberajú ho v rovnakom čase ako my tu, ale ich nezasiahli napríklad tohtoročné tri zimné týždne nepretržitého mrznutia, keď zem premrzla až do hĺbky 80 cm. Napokon sme radi, že v tomto roku máme aspoň 5 ton z hektára,“ porovnáva podmienky slovenský veľkopestovateľ.

Pri spomínanej španielskej produkcii potom nie je problém ponúknuť cesnak veľkoobchodu za 1,30 euro za kilogram. Cesnaku je v súčasnosti dostatok a je lacný. No ak chce aj slovenský pestovateľ uspieť na trhu, musí sa prispôsobiť. Juraj Máčaj chce predať svoju tohtoročnú produkciu asi 250 ton cesnaku, aj keď to pre podnik nebude finančne najlepší rok. Našťastie cesnak zatiaľ nepredstavuje takú významnú časť obratu jeho spoločnosti, a tak produkciou cibule zo 400 ha a zemiakov zo 700 ha pokryje straty. Aby bol cesnak rentabilný, potreboval by dosiahnuť cenu najmenej 2 eurá za kilogram. Obchodné reťazce, s ktorými spolupracujú, však od nich ročne vykúpia asi 65 tisíc ton zemiakov a cibule a oni im chcú aj naďalej ponúkať slovenskú kvalitu týchto najpredávanejších druhov zeleniny.

„Až 80% potravín na Slovensku sa predáva cez obchodné reťazce. Pre nás sú to obchodní partneri, ktorých treba počúvať a snažiť sa im vyhovieť. Samozrejme, pre menších je lepšia stratégia predávať na trhoch v okolí pre úzky okruh svojich zákazníkov, ak ich to uživí. Myslím si, že malí a veľkí producenti môžu vedľa seba pokojne fungovať. Ale my sme zeleninári, ktorí sa od začiatku profilujú ako dodávatelia pre reťazce. Chceme robiť väčšie objemy, a preto musíme byť ochotní ísť s maržou aj nadol. Naše poslanie je vyrobiť vo veľkom množstve, aby naša produkcia bola celoročne dostupná cez tieto koncentrované distribučné kanály,“ definuje politiku spoločnosti Agromačaj, s.r.o. jej konateľ.

Cieľom Máčajovcov je dosiahnuť pestovateľskú výmeru cesnaku aspoň 100 hektárov. Napokon, majú už všetko vybavenie mechanizáciou aj technológiami potrebnými na sadenie, ošetrovanie, zber, sušenie, balenie aj skladovanie tejto komodity. Navyše dlhoročné skúsenosti s pestovaním cibule. No čerpajú aj z praxe pestovateľov v Španielsku, Francúzsku, Holandsku, či Rakúsku.
Pretože niečo iné je pestovať cesnak v záhradke, alebo na dvoch-troch hektároch, a niečo iné je pestovať ho na desiatkach hektárov.

„Beriem to tak, že sme stále vo fáze učenia sa a získavania skúseností. Cesnak nie je ľahká plodina. Je potrebné byť trpezlivý a rokmi naberať prax. Momentálne sa snažíme doplniť technologické vybavenie, aby sme cesnak po zbere, vysušení na 45% vlhkosť, očistení a roztriedení podľa veľkosti mohli v sklade schladiť na mínus 3 stupne, aby tak vydržal ako čerstvý aspoň do konca apríla. Tiež riešime potenciálne problémy s drobnými škodcami cesnaku, ktoré síce nenarobia veľa škody, ale ich zásah do hlavičky by mohol byť vstupnou bránou pre hubovité choroby. Cesnak potrebuje veľa vzduchu, a teda viac ventilácie. Stále sa máme čo učiť, kým nadobudneme istotu, že môžeme zvýšiť jeho produkciu. Ale to je normálne, ako v živote tak aj v každom biznise, že človek musí najskôr niečo obetovať a naučiť sa, aby potom neskôr niečo získal,“ priznáva Juraj Máčaj.

Budovanie veľkých výrobných kapacít má rovnaký význam ako rozširovanie okruhu malých pestovateľov.

Autor článku: Lada Debnárová - spracované pre poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: autorka a archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments