Zadajte hľadaný výraz

Z domova Živočíšna výroba

Biomäso z Važca už zrejme na vianočný stôl

Biomäso z Važca už zrejme na vianočný stôl
insert_photoautorka

Vo važeckom poľnohospodárskom družstve, či možno presnejšie – na Ekofarme Važec neutícha už tretí rok stavebný ruch. Rekonštruované maštale či dojáreň práve čakajú na refinancovanie z európskych peňazí. Vynovený je aj prístrešok na stroje aj senník. Pred dokončením je bio – bitúnok, o ktorom družstevníci snívali už niekoľko rokov.

Steaky s prívlastkom BIO zrejme budú v ponuke už v predvianočnom období. Suché aj mokré zretie mäsa dodáva steakom inú kvalitu.

„Musíme zmeniť aj plemeno dobytka. Začíname s krížením Limousine na Aberdeen,“ vysvetľuje  zástupca riaditeľky Jozef Repčík a dopĺňa: „Už máme býka tohto plemena a začíname s prirodzeným krížením.“

Rozhodnutie na prechod k mäsovému typu dobytka Aberdeen nie je náhodné. Tento bezrohý dobytok, ktorého domovom je severné Škótsko, ma vysokokvalitné mäso, vyznačujúce sa mramorovaním, krehkosťou a šťavnatosťou. Jatočná výťažnosť je až 61 percent. Spotrebiteľ bude môcť sledovať za sklom vo vzorkovej predajni vedľa bitúnka zretie mäsa v polovičkách, a dokonca si vybrať, ktorú časť mu má mäsiar odrezať a predať na chutné steaky. Važťania to videli v Prahe, kde boli obzerať bitúnok, aký chcú mať.  

Keď sa prejdete po 12 hektárovom hospodárskom dvore, do ktorého vidno aj z diaľnice smerujúcej z Liptovského Mikuláša do Popradu, uvidíte niekoľko stavenísk. To napovedá, že o nejaký čas bude Ekofarma Važec modernou poľnohospodárskou farmou, že všetky maštale budú zrekonštruované a pri nich nebudú chýbať výbehy pre dobytok.  Neďaleké pasienky dosievajú pastevnými zmesami a plochy ďalej od hospodárskeho dvora zase lúčnymi zmesami, aby mali dostatok kvalitnej senáže. Celá rastlinná výroba, vrátane plodín na ornej pôde, je podriadená živočíšnej. Výsledným produktom je vysokokvalitné kravské mlieko, ktoré vyvážajú do Talianska a Nemecka spolu s ďalšími chovateľmi. Odbytové družstvo BIO Tatry vyvezie mesačne do 60 tisíc litrov a za každý dostanú 41 centov, čo je na slovenské pomery mimoriadne  dobrá tržba. Zárukou vysokej kvality je senáž a jadro, ktoré si tiež dopestujú v BIO kvalite.Časť kravského mlieka spolu s celou produkciou ovčieho mlieka spracuje Ekofarma Važec vo vlastnej mliekárni, ktorá sa nachádza vedľa rozostavaného bitúnku. Ovčie produkty aj kravské syry, žinčicu, nite, jogurty predávajú pred areálom v predajni, pred ktorou možno vidieť autá z rôznych regiónov Slovenska. 

„Rozvoz našich produktov robíme ale aj do Bratislavy, na južné Slovensko, do Košíc aj Tatier. Napríklad niektoré hotely majú záujem až o 120 – 150 kg bryndze týždenne,“ vraví Jozef Repčík.

Važecké lúky a pasienky s pasúcimi sa kravami a ovcami dotvárajú panorámu Tatier. Pôdu na ktorej gazdujú tamojší družstevníci  pretína diaľnica a na sever od nej je pásmo Tatranského národného parku (TANAP) a na juh zase Národného parku Nízke Tatry (NAPANT). Prostredie ako stvorené pre šetrné hospodárenie. Ani sa nechce veriť, že nepoužívajú chemické ochranné prostriedky. Zdravá pôda vydáva zdravú úrodu. Polia a lúky sú bez burín a oku turistu lahodí pohľad na upravenú krajinu, ktorú svojim umom dotvárajú poľnohospodári. 

Autor článku: Soňa Ludvighová
Zdroj obrázku: autorka

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Miso
Miso
26. september 2017 7:35

Nech sa im darí,len nech neskončia ako vo Východnej kde uz ovce predali…