Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Pekárom sa môžu zvýšiť osobné náklady o 18 miliónov

Pekárom sa môžu zvýšiť osobné náklady o 18 miliónov
insert_photo

Slovenský pekárenský priemysel sa dlhodobo nachádza v červených číslach a vládnou koalíciou pripravované legislatívne návrhy v oblasti Zákonníka práce zásadne ovplyvnia ďalšie fungovanie slovenských pekární. Rada pekárov SR, ktorá združuje organizácie Úniu priemyselných pekárov (ÚPP) SR, Cechy pekárov a cukrárov západného a východného Slovenska a Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, hovorí o likvidačných dôsledkoch.

Povinné príplatky za prácu počas víkendov, v noci a vo sviatok v rámci legislatívnych zmien môžu zvýšiť podľa aktuálnych prepočtov celkové ročné náklady slovenských pekární o viac ako 18 miliónov eur. 

“Tieto zmeny v Zákonníku práce spolu s rastom minimálnej mzdy budú mať fatálny dosah na celý pekárenský sektor,” povedal Vladislav Baričák, podpredseda ÚPP SR.

Pekárenský sektor sa už dlhodobo nachádza v zlej kondícii. Podľa dát zo Slovenskej potravinárskej a priemyselnej komory (SPPK) pekárenské odvetvie v 1. kvartáli 2017 zamestnávalo 8044 ľudí, čo predstavuje 26-% podiel pracovníkov z celého potravinárskeho priemyslu. No zároveň v rámci neho vykazuje najnižšiu priemernú mzdu (649 eur), čo je až o 30 % menej, ako je priemer v národnom hospodárstve.

“Pekárne sa vyznačujú neštandardným pracovným časom – ide prevažne o prácu v noci, cez víkendy či sviatky. Teda práve v dňoch, ktorých sa majú dotknúť všetky navrhované príplatky,” upozornil Baričák s tým, že pekárňam na celom Slovensku v súčasnosti chýba približne 1750 pracovníkov, ktorých dlhodobo nemôžu nájsť na trhu.

Odporúčania Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR a úradov práce na získavanie pracovnej sily práve prostredníctvom úradov práce sa skončili neúspechom. ÚPP SR zorganizovala na ich odporúčanie výberové konania. Pohovory sa uskutočnili od západu až po východ Slovenska, avšak úspešnosť zamestnať človeka, ktorý je na úrade práce, je 3- až 6-%, ale udržateľnosť je nulová až 3-%.

“Bojovať s týmto problémom by sa dalo viacerými cestami. Napríklad podporou škôl so zameraním pekár a cukrár. Tu sa zmeny už rozbehli prostredníctvom duálneho vzdelávania. Jednou z ciest je nastaviť kvóty pre stredné a vysoké školy v závislosti od percentuálneho zastúpenia jednotlivých odvetví v národnom hospodárstve,” dodal Baričák.

Ako ďalej doplnil, ďalšou možnosťou je aj uvoľnenie podmienok na zamestnávanie cudzincov z tretích krajín. V súčasnosti je tento proces komplikovaný a časovo náročný.

“Cudzincom by sme vedeli garantovať hlavný pracovný pomer s rovnakými pracovnými a mzdovými podmienkami, aké majú naši zamestnanci,” uzatvoril Baričák.

Podmienky na zamestnávanie cudzincov už zmiernili susedské krajiny Poľsko aj Česko, keďže o mnohé pozície v hospodárstve už domáci nemajú záujem. Na Slovensku v súčasnosti podniká približne 480 pekární, ktoré spolu zamestnávajú viac ako 8000 ľudí.

Rast minimálnej mzdy, zavedenie 13. a 14. platu bez platenia odvodov, zvýšenie príspevku na opatrovanie, zvýšenie príplatkov za prácu v noci a za prácu počas soboty a nedele či zavedenie príspevkov na presťahovanie sa za prácou do iného regiónu. Toto sú opatrenia v rámci nového sociálneho balíčka, na ktorom sa dohodla vládna koalícia. Opatrenia predstavili lídri po rokovaní Koaličnej rady 28. septembra 2017.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments