Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Jesenné práce sú na Slovensku v plnom prúde

Jesenné práce sú na Slovensku v plnom prúde
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Jesenné práce sú na Slovensku v plnom prúde. Poľnohospodári zbierajú jesenné plodiny. V niektorých regiónoch jesenné práce na poliach prerušuje daždivé počasie. Pre vlhkú pôdu totiž nemôžu stroje pracovať. Uviedla to hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

K takýmto oblastiam patril podľa nej v 39. kalendárnom týždni napríklad bratislavský región (okresy Bratislava, Malacky, Pezinok), komárňanský región či Liptov. 

„Všeobecne sa dá povedať, že poľnohospodári plynule prešli zo zberu letných plodín na zber jesenných. V oblasti Nitra ukončili zber kukurice na siláž a finišujú so zberom sóje. Rozbehol sa zber kukurice na zrno, pokračuje zber cukrovej repy, hrozna, kukurice na osivo a slnečnice,“ spresnila.

Informovala, že za 39. týždeň v Leviciach najviac pokročili poľnohospodári v zbere slnečnice. 

„V regióne Považskej Bystrice (okresy Považská Bystrica, Ilava, Púchov) bol ukončený zber kukurice na siláž a neskorých zemiakov. Zber kukurice na zrno, cukrovej repy, slnečnice a sóje sa zatiaľ ešte nezačal,“ priblížila. 

„Hoci zber jesenných plodín ešte nie je ukončený, už teraz môžeme povedať, že pre výrazné sucho dopestujeme menej cukrovej repy, kukurice či zemiakov. V okrese Prievidza tamojší poľnohospodári naznačujú aj vyšší výpadok z úrody krmovín, nakoľko aj na trvalých trávnych porastoch a viacročných krmovinách neboli pre sucho dosiahnuté plánované úrody a silážna kukurica tento výpadok iba prehĺbila,“ doplnila. 

V okrese Bánovce nad Bebravou poľnohospodári podľa Holéciovej naplno využili v ich oblasti priaznivé počasie na sejbu ozimín. Zrno dávajú do pôdy aj cez deň a aj v noci. Výsev repky a raže už ukončili a pokračujú v postreku repky. Poľnohospodári zasahujú proti premnoženému hrabošovi poľnému, ktorý spôsobuje veľké škody. S týmto škodcom má bohaté skúsenosti aj trnavský región, kde práve v týchto dňoch uskutočnili ďalší monitor výskytu hraboša poľného. 

„V okrese Nové Zámky poľnohospodári ukončili výsev repky a raže, výsev pšenice pokročil na 30 % a jačmeňa na 58 %,“ dodala hovorkyňa SPPK. 

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments