Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

Plénum schválilo novelu o priamych podporách v agrorezorte

Plénum schválilo novelu o priamych podporách v agrorezorte
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Návrh zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka upraví konanie o priamych podporách. Vyplýva to z predkladacej správy k legislatívnej norme z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorú dnes definitívne schválil parlament.

 “Cieľom návrhu zákona je odstrániť nedostatky, ktoré sa prejavili pri aplikácii zákona o pôsobnosti orgánov štátnej správy pri poskytovaní podpory v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka, predovšetkým s ohľadom na konanie o priamych podporách,” priblížil agrorezort.

Predkladaný návrh zákona podľa MPRV aktualizuje právnu úpravu vzťahujúcu sa k podmienkam a kritériám na uplatňovanie podpory a dotácie v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka, zdôrazňuje ochranu finančných záujmov v rámci Európskeho poľnohospodárskeho záručného fondu a Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka, upravuje Pôdohospodársky poradenský systém, dopĺňa kompetencie MPRV a kompetencie Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA), upravuje konanie o priamych podporách a zdokonaľuje výkon právomocí orgánov štátnej správy v rámci schvaľovania žiadostí o podporu v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka.

Plénum odobrilo aj pozmeňujúci návrh zo spoločnej správy výborov, ktorým sa do zákona preberá eurosmernica. Tá má štátom Európskej únie umožniť nevymáhať neoprávnene nevyplatenú sumu, ak suma, ktorá sa má vymáhať od prijímateľa, nepresahuje bez úrokov 250 eur.

“Zavedenie možnosti nevymáhať finančné prostriedky do navrhovanej sumy 250 eur predpokladá významné zníženie administratívneho zaťaženia Pôdohospodárskej platobnej agentúry,” uvádza sa v pozmeňujúcom návrhu zákona s tým, že počet konaní by sa mal znížiť o 12 % až 24 %.

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh poslancov SNS. Prostredníctvom neho sa nepriamo novelizuje zákon o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov. Navrhovanou zmenou sa má zefektívniť administrácia jednotlivých projektov, čo bude mať podľa poslancov vplyv na plnenie podmienok výkonnostného rámca programu rozvoja vidieka. 

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments