Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z ekonomiky

Komisia vydala usmernenia pre nákup poľnohospodárskej pôdy

Európska komisia (EK) vo štvrtok (12.10.2017) vydala usmernenie, ktorým chce členským štátom EÚ pomôcť pri ochrane poľnohospodárskej pôdy pred hrozbami, akými sú nadmerné špekulácie s cenami či koncentrácia vlastníctva.

Podľa správy eurokomisie krajiny EÚ majú právo obmedziť predaj poľnohospodárskej pôdy, aby zachovali poľnohospodárske spoločenstvá a podporovali udržateľné poľnohospodárstvo. Musia však pritom dodržiavať právne predpisy EÚ, najmä predpisy týkajúce sa voľného pohybu kapitálu.

V roku 2015 exekutíva EÚ začala konanie o porušení právnych predpisov proti členským štátom, ktoré diskriminujú investorov z iných krajín EÚ a neprimerane obmedzujú cezhraničné investície.

Komisia zdôraznila, že medzi kľúčové prvky usmernenia patria:

– predchádzajúce povolenie od vnútroštátnych orgánov na nadobudnutie pôdy;
– limity týkajúce sa maximálnej veľkosti pozemku, ktorý má byť nadobudnutý;
– predkupné právo umožňujúce predať pôdu určitým kategóriám kupujúcich skôr, ako sa ponúkne na predaj iným subjektom. Kupujúcimi môžu byť nájomní poľnohospodári, susedia, spoluvlastníci a štát;
– cenová intervencia zo strany štátu.

Právne predpisy EÚ však neumožňujú diskriminačné obmedzenia, napríklad požiadavky týkajúce sa pobytu ako základnej podmienky pre nadobúdanie pôdy.

Komisia pripomenula, že nezákonné sú aj neprimerané obmedzenia cezhraničných investícií. Za neprimerané sa považuje uložiť povinnosť vlastného obhospodarovania, zakázať spoločnostiam nákup pôdy alebo vyžadovať kvalifikáciu v oblasti poľnohospodárstva ako predpoklad na nákup pôdy.

Dnešné oznámenie reaguje na výzvu Európskeho parlamentu z marca tohto roku, aby eurokomisia stanovila jasný a komplexný súbor kritérií pre predaj poľnohospodárskej pôdy s cieľom zabezpečiť rovnaké podmienky v súlade s právnymi predpismi EÚ.

Medzi krajiny, ktoré EK v máji 2016 požiadala o dodržiavanie pravidiel EÚ o predaji poľnohospodárskej pôdy, patrí aj Slovensko. Okrem našej krajiny výčitky Bruselu smerovali aj na adresu Bulharska, Maďarska, Lotyšska a Litvy. Podľa EK niektoré ustanovenia zákonov týchto členských štátov obmedzujú jednotlivcov a spoločnosti EÚ na nákup poľnohospodárskej pôdy a sú považované za diskriminačné alebo príliš reštriktívne. Uvedené krajiny zaviedli tieto zákony po uplynutí prechodných výnimiek zo slobody nákupu poľnohospodárskej pôdy, ktorú získali pri vstupe do EÚ.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments