Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z ekonomiky

Záujmom Maďarska je zachovať dvojpilierovú SPP

Záujmom Maďarska je zachovať dvojpilierovú SPP
insert_photo

Zásadným záujmom Maďarska je zachovať terajšiu, prípadne jej podobnú formu spoločnej poľnohospodárskej politiky Európskej únie. Vyhlásil to maďarský minister poľnohospodárstva Sándor Fazekas v stredu v maďarskej verejnoprávnej televízii M1.

 “Záujmom Maďarska a maďarských farmárov je zachovať dvojpilierovú agrárnu politiku založenú na priamej podpore poľnohospodárstva a rozvoja vidieka,” povedal šéf rezortu s poznámkou, že ak by neboli agrárne dotácie, tak by cena kvalitných potravín mimoriadne stúpla. 

Podľa jeho slov úžitok z podpory EÚ má v konečnom dôsledku občan, ktorý si potraviny kupuje.

K informačnému materiálu, ktorý Európska komisia k agrárnej podpore pre obdobie po roku 2020 pripravuje, minister podotkol, že okolo neho prebieha v súčasnosti čulá diplomatická aktivita.

“Zostáva mnoho nezodpovedaných otázok, napríklad nahradenie výpadku finančných zdrojov spôsobených brexitom. Nebolo by dobré, keby ho zaplatili farmári, ako to je v prípade ruského embarga,” zdôraznil Fazekas.

Otázkou podľa neho tiež zostáva, či je možné financovať napríklad usadenie prisťahovalcov na úkor agrárnej podpory.

“Postojom Maďarska je, že agrárne fondy Únie musia aj naďalej dostávať poľnohospodárski producenti,” uzavrel maďarský minister.

Autor článku: Ladislav Vallach - spravodajca TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments