Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z ekonomiky

Prvý raz v histórii boli vyplatené preddavky pôdpôr

Prvý raz v histórii boli vyplatené preddavky pôdpôr
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Pôdohospodárska platobná agentúra začne prvýkrát od svojho vzniku vyplácať preddavky pre poľnohospodárov. Preddavky na priame podpory v maximálnej miere 50 percent získa až 3 645 žiadateľov v oblasti živočíšnej výroby. Na preddavkoch bude vyplatených 18,4 milióna eur. Informovala o tom dnes na tlačovej konferencii Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

“Preddavky získajú farmári v podporných schémach na chov bahníc, jariek a kôz, na výkrm vybraných kategórií hovädzieho dobytka a v platbách na kravy chované v systéme s trhovou produkciou mlieka,” povedala Gabriela Matečná.

Preddavky na priame platby sa Pôdohospodárskej platobnej agentúre podarilo vyplatiť vôbec prvý raz vo svojej trinásťročnej histórii. Legislatíva Európskej únie umožňuje začať vyplácať preddavky najskôr 16. októbra.

“K vyplácaniu preddavkov sme pristúpili tento týždeň a aktuálne máme zadministrovaných 2600 úhrad,” informoval Juraj Kožuch, generálny riaditeľ PPA.

Výška preddavkov môže dosiahnuť maximálne 50 percent. PPA ich zadministruje po 1. decembri, keď sa podľa legislatívy Európskej únie môžu začať vyplácať priame platby.

“Prosím žiadateľov, aby boli v evidencii svojich dokumentov svedomití. Je to symbióza žiadateľa a poskytovateľa podpory. Ak má žiadateľ veci v poriadku, je kontrol na mieste menej, čo znamená, že platby môžu byť rýchlejšie vyplatené,” hovorí Juraj Kožuch, generálny riaditeľ PPA.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments