Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Csicsai: Najväčším problémom farmárov na juhu je zver

Csicsai: Najväčším problémom farmárov na juhu je zver
insert_photoarchív poľnoino.sk

Ničenie úrody divou zverou a slabá podpora mladých farmárov patria medzi hlavné problémy, ktoré trápia poľnohospodárov na juhu stredného Slovenska. Po piatkovom stretnutí s občanmi Fiľakova v okrese Lučenec to uviedol štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriel Csicsai (Most-Híd), podľa ktorého mu tieto problémy tlmočili poľnohospodári aj na nedávnom stretnutí v Chanave v Rimavskosobotskom okrese.

„Škody spôsobené zverou sú veľmi vysoké, niekedy 30 až 50-percentné. Súčasná legislatíva ich navyše neumožňuje efektívne vymáhať, pretože sú tam rôzne legislatívne problémy,“ uviedol Csicsai a doplnil, že by boli radi, keby sa príslušný zákon zmenil.

„V súčasnosti je v pracovnom štádiu. O chvíľu pôjde do vedenia a potom do medzirezortného pripomienkovania. Koaličným partnerom sme avizovali, že základným predpokladom našej podpory bude, keď tieto škody spôsobené zverou bude môcť efektívne riešiť,“ dodal.

Úrodu podľa štátneho tajomníka poškodzuje predovšetkým vysoká zver, pred ktorou sa na mnohých miestach nedá ustrážiť.

„Početné stavy vysokej zveri sa nachádzajú práve v týchto regiónoch a zároveň je tu intenzívna poľnohospodárska činnosť. Voči týmto škodách navyše poisťovne nechcú poisťovať, takže poľnohospodári sú v tomto bezmocní,“ konštatoval Csicsai.

Ako pokračoval, problémom je i slabšia podpora mladých farmárov. „Súčasná legislatíva a programy sú nepostačujúce na to, aby mohli prebrať žezlo a vznikla tak nová vrstva mladých malých farmárov. Bude tam ešte čo robiť ďalšie roky, aby sme dokázali vidiek efektívne udržať a vrátili naň život ich podporou,“ zakončil.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoino.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
3 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Fero
Fero
30. október 2017 6:18

Nech sa pride pan Čičai pozriet na horniaky ,potom uvidí čo tu robia stáda zveri v obilí ,v zemiakoch ,v repke a v kukurici !!! A nie len vysoká tu sa vykrmuju aj stáda medveďov !!

Miro
Miro
30. október 2017 7:15

Je to zložité, keď poľnohospodárstvo na Slovensku končí pri Nitre a všetko sa venuje starostlivosti o mladých farmárov. Koľko pracovných pracovných miest už vytvorili, koľko produkcie vyprodukovali na trh… V horských oblastiach by sme chceli mať problémy len so zverou.

Slocík R.
Slocík R.
30. október 2017 15:42

Novela zákona o poľovníctve sa v tomto období rieši! Poľnohospodári, ktorých najviac trápia škody zverou pripravili pod hlavičkou svojej samosprávnej organizácie návrhy, ktoré prinášajú rovnováhu medzi poľnohospodárov a poľovníkov a upravujú terajší stav, ktorý nahrával nezodpovednému poľovnému hospodáreniu. Jedná sa o 51 návrhov, ktoré má ministerstvo „na stole“.