Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Ceny masla majú turbulentný vývoj

Zvyšovanie cien masla v Európe neobišlo ani Slovensko a Čechy. V auguste tohto roka bola cena masla na Slovensku už na úrovni 8,3 eura za kilogram. Z masla sa tak stáva pri týchto cenách postupne „prémiový“ produkt.

 „Priemerná cena masla, ktorú kupujúci na Slovensku zaplatili za kilogram, dosahovala za obdobie január – august 2016 úroveň 4,50 eur. Priemerná cena za rovnaké obdobie v roku 2017 už bola 6,63 eur za kilogram,“ povedal Ladislav Csengeri, Consumer Panel Services Director, GfK.

Na Slovensku cena masla kupujúcich až toľko neodradila, stále si ho kupuje 9 z 10 domácností. Zatiaľ, čo v období september 2015 až august 2016 nakúpili slovenské domácnosti v priemere 8,5 kilogramu masla na domácnosť, za posledných 12 mesiacov tohto roka to bolo už len 7,9 kilogramu. Tento rozdiel predstavuje pokles o 7,4 %.

Vývoj celkového nakúpeného objemu masla bol na Slovensku za posledné tri roky, berúc do úvahy obdobie od septembra do augusta, pomerne turbulentný. Bolo to spôsobené predovšetkým aktuálnym nedostatkom mlieka na európskych trhoch, ktoré vytlačili ceny smerom nahor. Na Slovensku sa objem nakúpeného masla domácnosťami dostal približne na úroveň spred dvoch rokov.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments