Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Chcú obnovovať hodnoty, ktoré boli vybudované

Chcú obnovovať hodnoty, ktoré boli vybudované
insert_photo2 x autor

Spoločnosť Greenpon Poniky v spolupráci s holandskou spoločnosťou S-S Engenering patrí k popredným výrobcom drenážnych čističov v Európe. Väčšina ročnej produkcie putuje k poľnohospodárom do západnej Európy, ale aj do Českej republiky, Maďarska a Poľska. Spokojným zákazníkom boli dodané stovky kusov zariadení.

„Hoci sú drenáže na Slovensku vybudované na približne 450-tisíc hektárov pôdy, ich funkčnosť je po rokoch zanedbávania otázna. Prvým viditeľným znakom nefunkčnosti sú zamokrené miesta a vodné plochy, ktoré na dlhý čas zamedzujú vstup na pozemky. Príčinou nepriechodnosti býva okrem zhutnenia pôdy mechanické poškodenie drenážneho systému napríklad prepadnutím, prelomením alebo prerastením koreňového systému rastlín,“ informuje Milan Králik, konateľ spoločnosti Greenpon Poniky.

V rokoch svojej existencie predal domáci výrobca techniky u nás len dve zariadenia. Dôvod je, že odvodňovacím systémom, ktoré boli na Slovensku vybudované najmä v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch minulého storočia, nevenujú poľnohospodári takmer žiadnu pozornosť. Pravidelné čistenie a údržba drenáži pritom umožňuje skorší nástup jarných prác, rýchlejšie a rovnomernejšie prehrievanie pôdy, lepšie podmienky na zdravý rast rastlín alebo zber.

„Hospodárime na výmere 9 300 hektárov pôdy a drenáže máme urobené na približne 500 hektároch. Keď sme začali hospodáriť na Záhorí, k vybudovaným drenážnym systémom som nemal veľkú dôveru. Považoval som ich za staré a nefunkčné. V čistiacich skružiach rástli náletové dreviny a drenážne kanály medzi cestami a poľom boli zanesené,“ hovorí prvé dojmy z drenáži Soren Nielsen, šéf rastlinnej výroby v spoločnosti FirstFarm Stupava.

Pred niekoľkými rokmi začali s čistením kanálov a skruží. Zistili, že drenáže začínajú plniť svoju funkciu. Následne sa rozhodli pre kúpu drenážneho čističa a pristúpili aj k samotnému preplachovaniu drenážnych rúrok.

Jazerá vody, ktorá stojí na poli najmä v jarných mesiacoch, spôsobujú veľké problémy. Napríklad pri sejbe. K zamokreným miestam sa poľnohospodár buď vráti, až keď pôda vyschne, alebo ich traktorom obíde. Oba spôsoby znamenajú straty. Jeden na čase a výkonnosti pracovníka a stroja, druhý na produkcii. Podobná situácia bola v minulosti aj v spoločnosti FirstFarm.V súčasnosti majú vyčistené odvodňovacie systémy na výmere 400 hektárov. Ak vidia miesto, kde nefungujú alebo neboli vôbec položené, začínajú dokonca s kladením vlastných drenážnych rúrok.„Na moje veľké prekvapenie boli drenáže na 99-percent urobené dobre. Spád 1 až 2 promile bol dodržaný a po vyčistení nánosov, ktoré priniesli desaťročia ignorancie, nám drenáže fungujú veľmi dobre,“ pochvaľuje si Soren Nielsen.

„V daždivých rokoch si treba pozrieť, kde je na poli problém. Na druhý rok v priaznivom čase potom možno tento problém odstrániť. Od spoločnosti Greenpon sme okrem drenážneho čističa kúpili aj stroj, ktorý drenážne rúrky priamo kladie. Klásť drenáže bagrom je nezmysel. Stroj na kladenie drenážnych rúrok ich dokáže položiť do ryhy 12 centimetrov a do hĺbky 1,2 metra,“ vysvetľuje Soren Nielsen.

Spoločnosť Greenpon zariadenia na kladenie drenážnych rúrok nevyrába, ale dováža. Jeho pracovníci to považujú za službu, ktorá súvisí s výrobou drenážnych čističov. Napriek tomu na Slovensku predali len jeden takýto stroj a opäť do FirstFarmu. Oveľa väčší záujem pociťujú z Maďarska.

„Problém je vypuklý napríklad na Východoslovenskej nížine. Tam boli drenážované obrovské plochy. Nečistením pôvodných drenáží sa na tamojšie polia vracia voda, ktorá už teraz spôsobuje problémy. Tento stav sa pritom bude len zhoršovať. Čistenia drenážnych sústav sa netreba obávať. Ak v drenážnom čističi vymeníte koncovú dýzu, môže sa z neho stať aj vyhľadávač porúch na drenážnom potrubí. S presnosťou jedného metra vieme vyhľadať poruchu,“ tvrdí Milan Králik.

Stroje z Ponikov na strednom Slovensku sú populárne najmä v Holandsku alebo vo Veľkej Británii. Prinášajú vysoký efekt za prijateľnú cenu. Naši poľnohospodári ich ešte neobjavili.

„Prečo boli kedysi urobené drenáže? Lebo to je potrebné! Našou úlohou je ich prevádzkovať v takom stave, aby boli funkčné a naše polia pripravené na produkciu plodín,“ uzatvára rozprávanie Soren Nielsen.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: 2 x autor

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments