Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z domova

Novým šéfom EK na Slovensku bude Ladislav Miko

Novým šéfom EK na Slovensku bude Ladislav Miko
insert_photoZastúpenie EK sa podieľa aj na príprave odborného programu na výstave Agrokomplex

Európska komisia (EK) v utorok potvrdila, že Ladislav Miko, český štátny príslušník, bol vymenovaný za nového vedúceho zastúpenia Európskej komisie v Bratislave.

Miko, ktorý sa narodil v Košiciach, sa ujme funkcie 1. januára 2018. Podľa stanoviska EK do svojej novej funkcie prináša rozsiahle znalosti o európskych inštitúciách, ktoré získal počas viac ako desaťročného pôsobenia na vysokých postoch v exekutíve EÚ, a takmer 20-ročné skúsenosti z českej a slovenskej verejnej správy.

Ladislav Miko nastúpil do Európskej komisie v roku 2005 na miesto riaditeľa v rámci Generálneho riaditeľstva pre životné prostredie. V roku 2011 sa stal zástupcom generálneho riaditeľa na Generálnom riaditeľstve EK pre zdravie a bezpečnosť potravín, kde bol zodpovedný za bezpečnosť potravinového reťazca.

Do Bruselu prišiel z českej verejnej služby, kde pracoval ako námestník ministra na ministerstve životného prostredia. V roku 2009 nakrátko zastával post ministra životného prostredia v úradníckej vláde Jana Fischera.

Svoju kariéru začal v roku 1984 v Slovenskej akadémii vied na rôznych pozíciách vrátane vedúceho Ústavu zoológie a zástupcu riaditeľa vedeckého výboru ústavu.

V roku 1996 na Karlovej univerzite v Prahe získal titul PhD. zo zoológie a ekológie, v roku 2009 získal na Fakulte životného prostredia Českej poľnohospodárskej univerzity v Prahe titul docent a od roku 2010 je hosťujúcim profesorom na Antverpskej univerzite.

V Bruseli bol v rámci českej a slovenskej komunity známy ako organizátor kultúrnych podujatí pod názvom Czech Fun Club, na ktoré pozýval zaujímavých hostí z kultúrneho a spoločenského prostredia z Českej republiky. 

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: Zastúpenie EK sa podieľa aj na príprave odborného programu na výstave Agrokomplex

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
6 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Fero
Fero
15. november 2017 6:06

Ten posledný odsek hovorí o tom aký je to Slovák !?

Anonym
Anonym
15. november 2017 10:40

…prvý odsek: Novým šéfom EK na Slovensku bude Ladislav Miko, český štátny príslušník.Budúcnosť ukáže, ako bude aj Slovákov zastupovať.

agrarnik zHN
agrarnik zHN
16. november 2017 14:16

Nebolo by lepšie keby sme tu funkciu dali rovno George Sorosovi. To sme už tak biedne po vykradnutí a rozbití ekonomiky sme vyhnali aj majiteľov duchovných hodnôt?. Tí čo poznali RVHP len krútia hlavou do akého marazmu nás v Európe ženú naši politici.

Pišta
Pišta
17. november 2017 16:21

Slovač, tešme sa. Ladislav MIKO je dobrá voľba. Neviem, či viete, že v tomto roku získal hlavnú cenu Agrofilmu za film „Geoderma – živý plášť planéty Zem“.

Pišta
Pišta
17. november 2017 17:08

Geoderma – živý plášť planéty Zem:
https://www.youtube.com/watch?v=Z5rMheOnaec&t=1117s

agrarnik zHN
agrarnik zHN
20. november 2017 11:53

Pišta aj Juraj Jakubisko bol a aj bude ešte veľakrát ocenený a drží sa remesla tak pán Miko nech pokračuje vo svojej filmovej dráhe a rozvíja českú enviro – kinematografiu.