Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Halgašová spochybňuje testy, Matečná vidí konflikt záujmov

Halgašová spochybňuje testy, Matečná vidí konflikt záujmov
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Štátna veterinárna a potravinová správa postupovala pri skúmaní dvojakej kvality potravinárskych výrobkov vysoko profesionálne a nezávisle. Uviedol to ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš v reakcii na utorkové vyjadrenia tímlíderky opozičnej SaS pre pôdohospodárstvo Jarmily Halgašovej.

Všetky analýzy týkajúce sa dvojakej kvality potravín robila ŠVPS podľa Bíreša v akreditovanom laboratóriu, podľa ISO noriem.

“To znamená, že od odberu vzoriek, cez porovnávanie vzoriek, senzorické posúdenie, analytické postupy – všetko je v súlade s ISO normami. Určite aj po prvom kole, aj po druhom kole testovania potravinových vzoriek boli laboratória, aj niektorými výrobcami, aj médiami navštívené. Sme úplne transparentní,” zdôraznil.

Podľa Bíreša nehovorí Halgašová pravdu vo veci protokolov z testovania.

“Nehovorí v tomto pravdu, pretože všetky ňou požadované informácie, vrátane protokolov, aj po prvej, aj po druhej fáze testovania dostala. Takže má všetky dokumenty k dispozícii,” zdôraznil.

Profesionalitu ŠVPS podľa neho oceňuje aj Európska komisia (EK).

“EK a ŠVPS spolu s vedeckým centrom robili v pondelok minulý týždeň v Bruseli zasadnutie k téme dvojakej kvality potravín. Zo strany EK neboli voči našim analýzam na tomto fóre vôbec vznesené pripomienky. EK naše analýzy využije pre prípravu spoločnej metodológie testovania potravín na dvojakú kvalitu. Prezentácia, ktorú som na tomto fóre robil, bola chápaná objektívne,” dodal Bíreš.

Voči vyjadreniam Halgašovej sa rázne ohradila aj ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS).

“MPRV sa ostro ohradzuje voči obvineniam pani Halgašovej zo strany SaS. Testy, ktoré sme robili pri dvojakej kvalite potravín, sa robili v zmysle noriem ISO v certifikovaných laboratóriách. Vykonávala ich ŠVPS SR,” reagovala pre TASR.

“Práve naopak, môžem povedať, že pani Halgašová zo SaS by mohla byť a možno aj je v konflikte záujmov, pretože v Potravinárskej komore Slovenska (PKS) zastupuje také inštitúcie ako Dr. Oetker či Coca Cola. A práve tieto boli tými, ktorých sa dvojaká kvalita potravín týkala,” podčiarkla šéfka MPRV.

Halgašová v utorok na brífingu uviedla, že Matečná témou dvojakej kvality len odvádza pozornosť a výsledky testovania potravín boli podľa nej zmanipulované.

“Výsledky kontrol s pravdepodobnosťou 100 % boli zmanipulované, pretože vzorky neboli odoberané profesionálne, neboli odoberané rovnaké výrobné dávky, neboli robené hodnotenia na špecifikácie výrobkov. Rovnako treba podotknúť, že aj metódy analýz, napríklad na zisťovanie výživových hodnôt, určite neboli rovnaké, ako si stanovovali výživové hodnoty výrobcovia. To znamená, že výsledky a číselné údaje musia byť rozdielne,” tvrdí Halgašová.

“Pýtala som si výsledky rozborov potravín (protokoly), žiaľ, nedostala som ich do rúk,” doplnila Halgašová.

Matečná ešte 2. októbra informovala, že aj druhá fáza porovnávacích testov potravín na Slovensku a v Rakúsku potvrdila rozdielnu kvalitu produktov predávaných pod rovnakým názvom a rovnakou značkou. Približne u polovice testovaných potravín sa podľa nej zistili väčšie rozdiely značne ovplyvňujúce kvalitu. Druhá fáza testovania sa vykonala v letných mesiacoch na 33 výrobkoch.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments